Új világ kezdődik a piacokon

crossroad bizonytalanság irány döntés befektetés deviza piac
man looking at road signs on an open road
Vágólapra másolva!
Ahogy a piaci kilengések egyre fokozódnak, a jegybankok pedig rálépnek a kamatemelések útjára, új kihívások jelennek meg a piacokon. A megváltozott környezetre pedig a befektetőknek is reagálniuk kell. Az új idők új stratégiákat követelnek.
Vágólapra másolva!

Az egyre fokozódó kereskedelmi háború megemeli a piaci kilengéseket, miközben a világ nagy jegybankjai egyre inkább próbálják normalizálni a politikáikat – az eszközvásárlási programok leépítésével és kamatemelésekkel. Nem meglepő tehát, hogy a vagyonkezelők is reagálnak, és új stratégiákat dolgoznak ki.

A többség azonban úgy számol, hogy

a befektetőknek a korábbiaknál alacsonyabb hozamokra kell számítaniuk a következő időszakban.

Jó példa erre Kína, ahol az USA-val fennálló kereskedelmi konfliktus igencsak felpörgette a volatilitást, ráadásul az ország két vezető részvényindexe értékének majdnem negyedét elveszítette az idén elért korábbi csúcsokhoz képest – írja a CNBC.

Egy korszak vége

Az elmúlt néhány év során működött az általános bölcsesség, hogy egyes eszközök rövid ideig tartó mélyrepülése vételi lehetőséget jelent. Az amerikai részvénypiac például a korrekciók ellenére is közel jár ahhoz, hogy a történelem eddigi leghosszabb emelkedési szériáját hozza össze, vagyis szépen lehetett keresni azzal, ha valaki jó időzítéssel szállt be.

A jegybankok ugyanis erősen támogatták a piacokat, következésképpen várható volt, hogy egy-egy negatív korrekció után biztosan jön a felívelés.

Most azonban a kamatszintek emelkednek, a monetáris élénkítések pedig csökkennek, és ez új korszakot jelent

– mondta Rainer Michael Preiss, a Taurus Wealth Advisors ügyvezető igazgatója.

A rugalmasság lesz a következő időszak kulcsfogalma Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Ahogy tehát a jegybankok egyre inkább vonják ki a likvid tőkét a piacokról, és szigorítják a környezetet, a befektetőknek fel kell készülniük az alacsonyabb hozamokra – tette hozzá a szakember. Ezzel együtt pedig a kockázatok is emelkednek, és egyre kevésbé biztonságos egyszerűen csak a tartós emelkedésre fogadni.

Hasonló véleményt fogalmaztak meg a héten a Deutsche Bank vagyonkezelői üzletágának elemzői is. A pénzintézet szerint ugyanis a globális monetáris környezet normalizálása pozitív, de a korábbiaknál sokkal alacsonyabb hozamokat eredményez a hagyományos eszközosztályokban. Mindeközben pedig az eddig abnormálisan gyenge volatilitás korszaka is véget ér, vagyis egyre intenzívebbe kilengésekre kell számítani.

Új világ, új stratégiák

Az emelkedő volatilitás azonban komoly hozamokat is jelenthet, de ehhez az eddigieknél aktívabb befektetési stratégiára van szükség – mondták a CNBC-nek nyilatkozó szakértők.

Vagyis egyre kevésbé lesz elég, ha valaki például befektetet egy passzívan kezelt alapba,

tehát egyszerűen csak arra számít, hogy az árfolyamok úgyis emelkedni fognak, tehát nincs is sok teendő a befektetésével.

Ez hosszú távon működhet, azonban a magasabb hozamokhoz egyre inkább a rövidebb távú mozgásokra kell majd figyelni.

Egyre nagyobb kockázatot jelenthet a passzív befektetés Forrás: 123rf.com

Nem véletlen, hogy a vagyonkezelők körében megnőhet a készpénz népszerűsége, tekintve hogy egy nagyobb kilengéseket produkáló, aktív stratégiára építő környezetben felértékelődik a likvid, vagyis könnyen mozgatható eszközök szerepe.

A szakértők véleményéből tehát az derül ki, hogy

a következő időszak egyik befektetői kulcsfogalma a rugalmasság lesz.

Az új környezet ugyanis az eddigieknél sokkal nagyobb figyelmet igényel majd, és sokkal fontosabb lesz, hogy egy befektető – legalábbis ha magas hozamra vágyik – mennyire taktikusan képes megjátszani a rövidebb távú elmozdulásokat. Ehhez pedig rugalmasságra és likviditásra van szükség.