Fontos változás készül az osztrák határ menti hazai munkaerőpiacon

bécs, magyar cégek ausztriában, adófizetés, vállalkozások, ausztria, Bécs belvárosa kora este.
Vágólapra másolva!
Az Ausztriában dolgozó magyaroknak munkajogi tanácsadást biztosító szakszervezeti irodákhoz többen azért fordulnak, mert abbahagynák a határon túlra ingázást, vagy mert itthon vállalkozásba fognának, vagy mert nyugdíjba készülnek. Az ingázók száma ezzel együtt is folyamatosan nő.
Vágólapra másolva!

"Az osztrák munkaügyi szervek, szakszervezetek és mi is arra számítunk, hogy a továbbiakban is nő az Ausztriában dolgozó honfitársaink száma. Jó részük azonban nem tervezi, hogy elhagyja az országot, azaz nem költözik el innen, inkább naponta, hetente ingázik" – mondta el Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezeti Szövetség tisztségviselője, a Fairwork program projektmenedzsere a Kisalföld.hu-nak.

A szakember szerint Nyugat-Dunántúlon önmagát gerjesztő folyamattá válik a határon túlra ingázás.

Bécs belvárosa kora este - Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezeti Szövetség tisztségviselője, a Fairwork program projektmenedzsere szerint a jövőben tovább nő az Ausztriába naponta ingázó magyarok száma Forrás: AFP/Hemis.fr/Rabouan Jean-Baptiste

Akik viszont visszatérnének a hazai munkaerőpiacra, azok itthon vállalkozásba fognának és ehhez tanácsokat kérnek. Az Ausztriában dolgozó magyarok nehezményezik, hogy Ausztriában hamarosan 12 órás is lehet a napi munkaidejük. Egy-egy munkanap lehet majd hosszabb a szokásosnál, míg cserébe máskor rövidebb munkaidejű napokra osztják majd be a dolgozókat, amihez nem szoktak hozzá az ingázók.

A teljes cikk a Kisalföld.hu oldalán olvasható el.