Évekre mentesülnének a társasági adótól az új vállalkozások

Startup illusztráció
Vágólapra másolva!
Akár három év társaságiadó-mentesség is járhat az új vállalkozásoknak, amennyiben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslatát a gyakorlatba is átülteti a kormány. A startupokat nemcsak kedvezményekkel, hanem know-how-val is támogatná a jegybank.
Vágólapra másolva!

A kkv-k versenyképességének javítása érdekében egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kialakításán dolgozunk, azaz olyan tudás- és innovációs csomópontokat hozunk létre, ahová bizalommal fordulhatnak a magyar vállalkozások a problémáikkal, legyenek azok technológiai, üzleti vagy kutatás-fejlesztési kihívások - nyilatkozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

A vállalkozók az öt Ipar 4.0 mintagyár bármelyikébe bemehetnek és tanulmányozhatják a már működő digitális megoldásokat.

Esetenként egy egyszerű digitális termelésmenedzsment-megoldás több eredményt hoz, mint a legújabb technológia alkalmazása, de a fejlesztésekhez persze egy megbízható digitális alap-infrastruktúrára is szükség van, mely komoly értékű beruházás.

A kezdő vállalkozások társaságiadó-kedvezményt kaphatnának az MNB javaslata alapján Forrás: Shutterstock

Az államtitkár beszélt arról is az interjúban, hogy a versenyképesség a munkavállalókon múlik, így a felnőttképzés szerepe jelenleg és a jövőben is fontos marad. György László szerint a magyar bérek növekedésének és a munkahelyek megőrzésének ez a kulcsa. Míg a kkv-szektorban a bérhányad 56 százalékos, addig a multinacionális nagyvállalatoknál csupán 43 százalékos, azaz alulfizetik a munkavállalókat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hazai versenyképesség erősítésére szánt 180 pontos javaslatából

28 érinti a kkv-kat, összesen hét terület fejlesztését javasolják.

Elsőként a mérethatékonyságból fakadó hátrányokat kellene leküzdenie a szektornak, amit adókedvezményekkel, például társaságiadó-kedvezménnyel ösztönöznének. A jegybank javaslatai alapján lényeges lenne egy innovatív vállalkozói ökoszisztéma kialakítása is, ezt a kutatás-fejlesztési beruházást végző vállalatok járulékkedvezményével, nonprofit tanácsadó központ létrehozásával és a Neumann János-alappal támogatnák. Csökkentenék az adminisztratív terheket – így a cégek a fő tevékenységükre koncentrálhatnának –, hatékonyabb tőkemozgatást tennének lehetővé, s széles körű vállalati kötvénypiacot hoznának létre.