Nem mindegy, hol van a munkavégzés helye

Vasex
Az üzem folyamatosan bővül, a telephelyfejlesztésben a környezetbarát megoldásokat keresik
Vágólapra másolva!
Alapvetően nincs nagy feladat a munkaszerződésben annak meghatározásával, hogy mi legyen a munkavégzés helye. Ott dolgozik a munkavállaló, ahol van a cég. Más a helyzet, ha a társaságnak több telephelye is van, ha a cég elköltözik, vagy ha a munkavégzés nem fix helyhez kötött.
Vágólapra másolva!

Az ilyen eseteket is érdemes végiggondolni a munkaszerződések megfogalmazásakor, sok minden áll vagy bukik ugyanis azon, hogy mi van a szerződésben – figyelmeztet az Adózóna.hu.

Ami nem kivitelezhető, az az, hogy a munkavégzés helye ne legyen valami módon meghatározva.

Vagyis a „változó" nem szerepelhet meghatározásként, legalább egy régiót, megyét, indokolt esetben nagyobb területet, akár Magyarországot vagy azon kívüli terület is megjelölhető. Ez különösen a sofőrök munkaszerződésében fordulhat elő.

Ha a cégnek több telephelye, több boltja van, akkor a munkaadó megteheti, hogy a munkaszerződésbe azt írja bele: valamennyi telephely.

Ezt ugyanakkor célszerű lehet a munkavállaló érdekében pontosítani.

Hiszen az egy dolog, hogy a megszokott budai üzlet helyett egyik napról a másikra a pesti üzletben kell dolgozni, ám ha ugyanez a váltás Budapest helyett Székesfehérvárt jelenti, az már rendkívül kényelmetlen lehet a munkavállaló számára.

Számít a munkavégzés helye, ezért érdemes minél pontosabban megfogalmazni a munkaszerződésben Forrás: Origo

Ha ugyanis a szerződésben szerepel, hogy a munkavégzés helye a munkáltató valamelyik budapesti (vagy adott megyében lévő) telephelye, akkor

a munkavállaló nem köteles elfogadni, ha távolabbi helyre osztja be őt a cég.

Ha nem akar – vagy nem tud – sokat utazni egy másik telephelyre, akkor a munkáltató felmondással megszünteti a munkaviszonyt felmondási idővel és a törvény által meghatározott végkielégítéssel.

Nem jár ilyen jól a munkavállaló, ha nincs semmilyen kikötés a munkavégzés helyét illetően, csak annyi, hogy valamelyik telephely, üzlet. Ez esetben ugyanis, ha Budapest helyett Székesfehérvárra osztja be a munkáltató, és ez neki nem felel meg, felmondhat ugyan, de nem jár neki egyetlen fillér végkielégítés sem.

Hasonló a helyzet, ha a cég elköltözik, vagyis a székhelye változik meg. Ha a szerződésbe beleírták, hogy a munkavégzés helye az adott címen lévő székhely, az új helyszínt nem köteles elfogadni a munkavállaló.

Ha csak annyi szerepel a szerződésben, hogy a társaság székhelye, akkor az bárhol lehet az országban. Ezért fontos már a munkaszerződések szövegezésekor végiggondolni a lehetőségeket.