Új szenvedélynek hódolnak a befektetők

Overwatch League Season, Final
2018-02-10 / Photo: Robert Paul for Blizzard Entertainment
Vágólapra másolva!
A világ egyre nagyobb részét tartják lázban a videojátékok. A szektor egyre nő, ráadásul mostanság a befektetők is elkezdtek felfigyelni a versenyszerűen űzött videojátékok növekvő népszerűségére is.
Vágólapra másolva!

A befektetők körében is fokozott figyelemmel kísérik az e-sport jelenséget, vagyis a videojátékozás versenyszerűen űzött formáját. A változó trendek ugyanis nem csupán a médiacégek számára hoznak változást, de az is módosulhat, miként gondolkodunk a sportról általában – mondta a CNBC-nek Tim Seymour, a Triogem Asset Management nevű hedge fund ügyvezető partnere.

Éppen a múlt héten rendezték az Overwatch League nevű videojáték verseny nagydöntőjét, amely teltházzal futott a New York-i Barclays Centerben.

Ezek a rendezvények pedig már nem csupán egy kis szubkultúra belügyei.

Miként Seymour is felhívta rá a figyelmet, olyan nagyvállalatok is beszálltak, mint a Walt Disney, amely az ESPN csatornán élőben közvetítette az Overwatch eseményeit.

Robbanásszerű növekedés

Üzleti szempontból a lényeg az, hogy a rajongói bázis hatalmas, és egyre bővül. Ráadásul szó sincs arról, hogy csak fiatal férfiak érdeklődnének a terület iránt. Ma már a nők és az idősebbek között is egyre több rajongót találhatunk – tette hozzá Seymour. Nem véletlen tehát, hogy a játékipar a jövő egyik legfontosabb befektetési terepe lehet.

A számokat tekintve az látszik, hogy a videojáték szektor robbanásszerűen erősödik, ahogy egyre több termék és verseny tűnik föl a világban. A Newzoo piackutató cég idei felmérése szerint

nagyjából 2,3 milliárd játékos van ma globálisan, akik hozzávetőleg 137,9 milliárd dollárt költhetnek a szenvedélyükre ebben az évben.

Ez pedig 13,3 százalékos emelkedésnek számít éves alapon, ami 16,2 milliárd dollárnak felel meg.

A befektetők számára is hatalmas üzlet a videojáték Forrás: Blizzard Press Center/Zion Studios

Az iparág különlegességét pedig egyre inkább a versenyszerűen űzött e-sportok adják, melyek ma már karrierlehetőséget is teremtenek a játékosok számára. Sokan ráadásul úgy kerülnek az e-sport közelébe, hogy korábban (vagy párhuzamosan) „valódi" sportokat is űznek.

Vagyis hamarosan az is átértékelődhet, hogy a fiatalok hogyan viszonyulnak a sporthoz általában.

Nem mellékesen az Overwatch League győztes csapatának (London Spitfire) tulajdonosa azt közölte, nagyjából egymillió dollárt keresett az Overwatch eseménynek köszönhetően.

A nagy beszállás

Ezzel párhuzamosan pedig a befektetők sem akarnak kimaradni a buliból. Egyrészt megtehetik, hogy bevásárolják magukat konkrét csapatokba vagy videojáték platformokba. Emellett befektethetnek olyan termékekbe is, melyek javítják a felhasználói élményeket. Ez utóbbi csoporthoz tartozik például a virtuális valóság.

Az Overwatch mögött egyébként szintén egy videojáték-fejlesztő óriás, az Activision Blizzard tulajdonában lévő Blizzard Entertainment áll.

A cég piaci kapitalizációja pedig jelenleg meghaladja az 55 milliárd dollárt.

A cég csütörtökön teszi majd közzé a második negyedéves gyorsjelentését, és bár a vállalat hétfőn 3,46 százalékos mínuszban zárt a tőzsdén, a papírja így is több mint 72 dollárt ér, ami jócskán felülmúlja az egy évvel korábbi 62 dolláros, illetve az öt évvel ezelőtti 17 dolláros szintet.