Hogyan szüneteltethetem a vállalkozásomat?

családi vállalkozás
Salgótarján, 2015. május 8. Fagylaltok salgótarjáni Kézműves cukrászdában 2015. május 8-án. Országszerte több mint 450 fagylaltozó csatlakozott az idei magyar kézműves fagylalt napja programjához, amelynek keretében ezen a napon féláron kínálják a jeges édességet. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Szezonális vállalkozásoknál gyakran felmerül ez a kérdés. Megkezdődött a nyári vakáció, mely során sok szezonális vállalkozó lép piacra, például vízparton, fesztiválok, nyári rendezvények közelében. Fontos, hogy a tevékenység folytatását be kell jelenteni.
Vágólapra másolva!

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (Evct.) 18. paragrafusa alapján az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozó a tevékenységét legalább 1 hónapig és legfeljebb 5 évig szüneteltetheti. Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetését és a szüneteltetés végén a tevékenység folytatását be kell/kellett jelenteni – elektronikus úton – a fővárosi, megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalánál. Amennyiben az 5 év elteltével az egyéni vállalkozó nem jelenti be az egyéni vállalkozói tevékenység folytatását, akkor megszűnik a magánszemély egyéni vállalkozói jogállása - írja az Adózóna.hu.

2017. január 1-jétől

az egyéni vállalkozói tevékenységet legfeljebb két évig lehet szüneteltetni,

ha azt 2016. december 31-ét követően kezdte el a vállalkozó. A szünetelés kezdő napja a bejelentést követő nap, ugyanúgy, ahogy a tevékenység folytatásának kezdő napja is a bejelentést követő nap.

Lehet szezonálisan is vállalkozni, csak be kell jelenteni mind a megszüntetést, mind az újraindítást és a kettő között két évnél több nem telhet el Forrás: MTI/Komka Péter

Aki a tevékenységét 2013. január elsejétől folyamatosan szüneteltette, és a tevékenységét nem kezdte el folytatni 2017. december 31-éig, annak 2017. december 31-én megszűnt az egyéni vállalkozói jogállása.

További részletek a vállalkozás szüneteltetéséről és újraindításáról az Adózóna.hu cikkéből ismerhetők meg.