Soha nem volt még ilyen gazdag az amerikai elit

befektetés siker luxus gazdagság hangulat
Vágólapra másolva!
Bár az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt a szakadék az amerikai szegények és gazdagok között, egy friss kutatás szerint a legfelső 1 százalék a nagy gazdasági világválság óta nem birtokolt akkora vagyont, mint manapság. Mindeközben a középosztály egyre nehezebb helyzetben van.
Vágólapra másolva!

Az amerikai felső 1 százalék, vagyis az abszolút leggazdagabb réteg, 2015-ben 26,3-szer többet keresett, mint az alsó 99 százalék. Ez pedig érezhető növekedés 2013-hoz képest, amikor ez a különbség még „csak" 25,3-szeres volt – derül ki az Economic Policy Insitute csütörtökön közreadott kutatásából.

Vagyoni különbségek

Országos szinten egy háztartásnak 421,926 dolláros (kb. 118 millió forint) éves jövedelemre van szüksége ahhoz, hogy bekerüljön a legfelső 1 százalék körébe, azonban ez a határ egyes államokban sokkal magasabb. A kutatás szerint a top 1 százalék vitte haza 2015-ben az összes jövedelem 22 százalékát.

Ez pedig a legmagasabb arány az 1928-ban (a nagy gazdasági világválság kitörése előtt) elért 23,9 százalékos csúcsot követően.

Bár az egyenlőtlenség olyan csoportoknál érezhető leginkább, mint a Wall Street-i bankárok, a hollywoodi sztárok vagy a Szilícium-völgy technológiai urai, a legfelső 1 százalék jövedelmei általában is gyorsabban nőttek 2009 és 2015 között (43 államban), mint az alsó 99 százalék jövedelmei. Kilenc államban ráadásul a top 1 százalék adta a teljes jövedelemnövekedés több mint felét.

Egyre nehezebb helyzetben van az amerikai középosztály Forrás: 123rf.com

Mindeközben az amerikai családok egyre nehezebb helyzetben vannak,

minden ötödik amerikai nyilatkozta azt, hogy a hitelkártya-tartozásai meghaladják a biztonsági tartalékait.

Mi több, az amerikai családoknak csupán kevesebb mint 40 százaléka nyilatkozta, hogy van elég megtakarítása, hogy fedezni tudjon egy 1000 dolláros hirtelen felmerülő kiadást.

Eltűnő középosztály

Ezzel párhuzamosan egy másik kutatásból az is kiderül, hogy ma az USA-ban 30 százalékkal drágább egy középosztálybeli életformát fenntartani, mint 20 évvel ezelőtt. Itt olyan mindennapos kiadások költségeinek emelkedéséről van szó, mint a lakhatás, az oktatás, az egészségügy vagy a gyermeknevelés.

Külön érdekesség, hogy egy Pew Research felmérés szerint a 2008-as válság előtt az amerikai lakosságnak mindössze egynegyede tartotta magát „alsóbb osztályhoz" vagy alsó középosztályhoz tartozónak.

Majd jött a válság, és mára ott tartunk, hogy 40 százalék úgy látja, a társadalmi piramis alján helyezkedik el.

Az tehát általánosságban is elmondható, hogy a 2008-as válság az amerikai családok vagyonának éles és elhúzódó csökkenését indította el, annak ellenére is, hogy az USA ingatlan- és részvénypiaca látványos felfutást produkált az összeomlás utáni évtizedben. Éppen a Pew mutatta ki, hogy 2016-ban az amerikai háztartások medián vagyona 97,300 dollár volt, ami bár 13 százalékkal magasabb a 2013-ban mért szintnél, még mindig bőven elmarad a válság előtti évben (2007-ben) mért 139 700 dollártól.