Megvan, mikor jöhet a nagy összeomlás

probléma baj rossz hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
A következő 18 hónapban a befektetők elkezdhetnek kiábrándulni a részvényekből, ahogy az amerikai költségvetési élénkítések is kifutnak. Egyes elemzők szerint 2020-ra olyan súlyossá válhatnak a kockázatok, hogy elkezdődhet a menekülés.
Vágólapra másolva!

Ahogy manapság a piacok egyre jobban beárazzák a politikai bizonytalanságokat és a nemzetközi feszültségeket, még egy ideig szabad az út a részvénypiacok emelkedése előtt – mondta a CNBC-nek Mike Bell, a JPMorgan Asset Management globális piaci stratégája.

A teljes kép azonban azon múlik, milyen időhorizonton vizsgáljuk a helyzetet. Ha az idei év második felét nézzük, akkor az látszik, hogy

a rossz hírek és a kockázatok jelentős részét már beárazta a piac.

Vagyis a JPMorgan egyelőre felülsúlyozza a részvényeket – tette hozzá a szakember.

Hosszabb távú veszélyek

Ha azonban elkezdünk távolabbra tekintetni, és már a jövő évet is figyelembe vesszük, akkor egészen más a helyzet – figyelmeztetett Bell. Az idei év elején ugyanis nagyrészt az amerikai költségvetési élénkítések hajtották fölfelé a részvényárfolyamokat.

Ezek viszont idővel kifutnak, és ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed folyamatosan kamatot emel és normalizálja az extrém laza környezetet,

a részvénypiacok eladási módba kapcsolhatnak.

Ennek elsődleges oka, hogy a magasabb kamatok csökkentik a vállalati haszonkulcsokat, és így a cégek kevesebb elérhető hozamot tudnak visszajuttatni a befektetőknek.

Hamarosan keményen beüthetnek a kockázatok Forrás: Reuters

A JPMorgan elemzője pedig nem áll egyedül a véleményével. A Porta Advisors pénzügyi tanácsadó cég partnere Beat Wittmann szintén úgy nyilatkozott a múlt héten, hogy az emelkedő kamatszint csak egy a néhány tényezőből, amely megnöveli az amerikai recesszió esélyeit a következő évben.

Az utolsó évek?

Egyrészt a monetáris politika normalizálódik, vagyis a könnyű pénz és az alacsony kamatok korának utolsó fázisában vagyunk. Emellett egyre inkább eszkalálódnak a kereskedelmi feszültségek, ráadásul ott van még a brexit is, melynek kapcsán még mindig nem világos, pontosan milyen feltételek mellett hagyja el Nagy-Britannia az Európai Uniót. Mindezek pedig fokozatosan a fennálló környezetbe vetett bizalmat, és ez egy idő után komoly problémákat is okozhat – olvasható ki Wittmann szavaiból.

Bell azonban úgy véli, az igazi bajok 2020 körül üthetnek be, éppen mivel a politikai és a kereskedelmi kockázatokat a piac már jórészt beárazta. Ha tehát valaki elkezd tovább tekinteni 2020 felé, azt láthatja, hogy

az amerikai költségvetési támogatás elhalványul, a kamatok pedig várhatóan jóval magasabbak lesznek a mostani szinteknél.

Vagyis az igazán súlyos kockázatok 2020 körül kezdhetnek el beütni az amerikai gazdaságban és a részvénypiacokon is.