Egyre több magyar startup kap tőkebefektetést

dugódíj, torlódás, autók és motorosok állnak egy kereszteződésben a jelzőlámpa előtt
Vágólapra másolva!
Egyre több startupot találtak érdemesnek arra, hogy tőkét fektessenek beléjük – tette közzé a a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület. Az idei első negyedévben összesen 39 vállalkozás jutott 1,347 milliárd forint tőkéhez. A legtöbb tőke két szektorba áramlott: a fogyasztói szolgáltatásokba, illetve a közlekedésbe. A legnagyobb értékű befektetésre ugyanakkor az élettudomány területén került sor.
Vágólapra másolva!

A kockázatitőke-iparág újra az erősödés jeleit mutatta az év első három hónapjában, a korábbi időszakokhoz hasonlóan a korai fázisú cégeket kereső befektetők dominálták a piacot. Eltérően a 2015–2016-os évektől, kivásárlásos magántőke-tranzakció nem volt január–március hónapban – jelentette a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA).

Az első negyedévben összesen 39 vállalkozás jutott 1,347 milliárd forint tőkéhez, ezek mindegyike tőkeemeléssel valósult meg kockázati tőkebefektetők által.

Összehasonlításképpen: a mélypont a tavalyi első negyedévi 710 millió forint volt, míg 2016 első negyedévében a befektetések összértéke (elsősorban az akkor még aktív Jeremie-alapok miatt) 3,850 milliárd forintot tett ki.

Érdekes tendencia figyelhető meg a befektetett tőke mértékében és a tökéhez jutott cégek számában:

2016-tól kezdve folyamatosan csökken az átlagosan befektetett összeg, ezzel szemben nő a megvalósult tranzakciók száma.

Ennek egyik fő oka a Hiventures megjelenése: az új állami befektetőt a nagyszámú, ám egyenként kis összegű, inkubációs (magvető fázis előtti) befektetések jellemzik.

Az egyik leginkább keresett szféra a startup-tőkebefektetők körében a közlekedés Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy míg 2016 első negyedévében átlagosan 137 millió forintot fektettek be 28 cégbe, rá egy évre, 2017 első negyedévében átlagosan 79 milliót 9 vállalkozásba, addig idén az első negyedévben a 39 vállalkozás esetében az átlagos tranzakciós méret már csupán 35 millió forint volt. A 39 befektetés közül a többség, számszerűen 27 előzmény nélküli, úgynevezett első körös befektetés volt, ezek tették ki a vizsgált negyedévben elkönyvelt teljes befektetett összeg 87 százalékát.

2018 első negyedévében a legtöbb tőke két szektorba áramlott, az összes tőkebefektetés 45 százaléka a fogyasztói szolgáltatások, illetve a közlekedés szektorba irányult, összesen 606 millió forint értékben.

A legnagyobb befektetési értékű tranzakcióra ugyanakkor az élettudomány szektorban került sor egy 154 milliós befektetés keretében, amit két, egyenként 150 milliós befektetés követett a közlekedési iparágban.

Örvendetes hír, hogy ebben a három hónapban 12 kiszállás történt meg, ami növekedés az elmúlt évekhez képest. Összehasonlításképpen, tavaly egész évben 11 esetet regisztrált a HVCA. Az idei 12 kiszállás hat alaphoz köthető. Ezek közül 5 esetben a menedzsment általi kivásárlásra, 4 alkalommal zártkörű értékesítésre került sor. Két társaságot leírtak a befektetők, míg egy esetben ezektől eltérő formában valósult meg az alap kiszállása. Két esetben 2008-as befektetéseket értékesítettek, míg két cégnél 2016-os tranzakciók zárultak. Az eladott társaságokban a befektetők átlagosan 5,75 évig voltak tulajdonosok.