Tovább süllyed a londoni ingatlanpiac

London Eye, London TOURISM London England UK United Kingdom European city EUROPE 21st century Cityscape CITY Urban River Ferris Wheel BIG WHEEL Attraction BIG BEN Westminster Abbey
London Eye, London Photo Eric Morčre
Vágólapra másolva!
Miközben az első lakást vásárlók örülhetnek a londoni ingatlanárak folyamatos ereszkedésének brutális magasságokból, az eladóknak egyre nehezebb dolguk van a brit fővárosban. Ezzel egy időben az USA számos térségében még mindig a gyenge kínálat a probléma, amely nehezen megfizethető árakkal párosul.
Vágólapra másolva!

Egyre többen panaszkodnak arra, hogy rendkívül nehéz lett Londonban eladni a kisebb lakásokat is, ahogy a brit fővárosban folyamatosan csökken az ingatlanpiaci kereslet. A Rightmove nevű ingatlanpiaci weboldal múlt héten közzétett adatai szerint a meghirdetett árak – minden ingatlantípusban – átlagosan 1,7 százalékkal (11 040 fonttal) süllyedtek júliusban az egy évvel korábbi szinthez képest. Ez pedig a második legnagyobb éves ütemű szakadás a januári 3,5 százalékos csökkenés után – írja a CNBC.

A vásárlók öröme?

Mindez azonban egyáltalán nem rossz hír a vásárlóknak. Különösen azok örülhetnek, akik az első lakásukat vásárolják, vagyis akik tipikusan a két hálószobás, vagy annál kisebb ingatlanok iránt érdeklődnek.

Ez a csoport tapasztalta ugyanis a legnagyobb arányú, 3,5 százalékos, árcsökkenést az elmúlt 12 hónap során.

Ez azt jelenti, hogy kisebb lakóingatlanok meghirdetett árai közel 18 ezer fonttal gyengültek – átlagosan 504,131 fontról 486,371 fontra.

Egyre nagyobb a nyomás a londoni ingatlanpiacon Forrás: AFP/Leon Neal

A legrosszabbul talán azok jártak, akik a 2016. júniusi brexitszavazás előtt vásároltak ingatlant, és éppen most próbálják eladni azt. Korábban ugyanis pillanatokon belül egészen jó áron lehetett lakást eladni a brit fővárosban, ma már viszont ez sokkal nehezebb.

Az ár azonban csupán egy tényező a sok közül a szenvedő – ám még mindig elég drága – londoni ingatlanpiacon. A gazdasági bizonytalanság, a gyenge kereslet, amely nyáron különösen fakó, egyaránt hozzájárulnak a jelenlegi helyzethez. Ráadásul a Bank of England a következő időszakban már kamatot emelhet, ami szintén tovább nyomhatja lefelé a keresletet, illetve a hitelezési aktivitást.

Amerikai szorítás

Ezzel párhuzamosan az amerikai ingatlanpiacon is érdekes fejlemények zajlanak, melyek nyomást helyezhetnek a túlfűtött árakra. Az ingatlankínálat ugyanis az idei második negyedévben háromszor olyan gyorsan bővült, mint egy évvel korábban – derül ki a Trulia nevű ingatlanpiaci cég adataiból.

Ilyen ütemű kínálatnövekedésre pedig három éve nem volt példa, ami arra utal, hogy elkezdett olvadni a túlhevült amerikai ingatlanpiac. Ez azonban még csak a kezdet, mivel a mostani bővülés még mindig nem elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a történelmi léptékűnek számító, 14 egymást követő hónapig tartó kínálatcsökkenési trendet – hangsúlyozta Alexandra Lee, a Trulia elemzője.

Összességében az eladásra kínált ingatlanok száma még mindig 5,3 százalékkal marad el a tavalyitól

– noha országosan természetesen vannak eltérések. A száz legnagyobb amerikai városban például nagyobb a kínálat, mint tavaly ilyenkor.

A kínálat növekedése azonban kétélű kard. A kínálat ugyanis akkor fokozódik, ha a kereslet csökken. A kereslet pedig azért csökken, mert az árak túl magasak. New Yorkban például egy háztartásnak átlagosan a jövedelme 69 százalékát kell elköltenie, ha lakást akar venni, míg Los Angelesben ez 59 százalék.

Az amerikai nagyvárosokban sokan szenvednek a túl drága lakásáraktól Forrás: Erik Drost / Flickr

Az amerikai ingatlanpiac azonban még mindig nem állt talpra teljesen a 2008-as jelzáloghitel-válságból és ingatlanpiaci összeomlásból. Ennek eredményeképpen a lakásépítések továbbra is alatta vannak a normál ütemnek.

Az ingatlanok tehát éppen az alacsony kínálat miatt ilyen drágák, miközben a lakosság ingatlanpiaci vásárlóereje nem emelkedett érdemben.

Erre a problémára jó példa Dél-Kalifornia, ahol májusban éves alapon 3,4 százalékkal csökkentek az eladások, azonban az értékesített ingatlanok medián ára több mint 8 százalékkal, rekordnak számító 530 ezer dollárra emelkedett. Ráadásul úgy, hogy a kínálat enyhén erősödött a térségben. Az idei első öt hónapban pedig nagyjából 2 százalékkal csökkentek az eladások éves alapon, ami arra utal, hogy még mindig igen alacsony a kínálat, főként az alacsonybab árkategóriákban.