Sorra omlanak össze a kriptovaluták

bitcoin, bitcoin gyűjtést, bányászat, mining
Vágólapra másolva!
Egyesek a 2000-es internetbuborékhoz hasonlítják a virtuális fizetőeszközök mostani helyzetét, miután több mint 800 újonnan kibocsátott kriptovaluta omlott össze az elmúlt 18 hónapban. Mindeközben a leghíresebb bitcoinnak is elég nehéz éve volt.
Vágólapra másolva!

Miközben a közvélemény a legtöbbször csak a bitcoin nevéhez köti a virtuális fizetőeszközök terepét, kevesebben figyelnek föl rá, hogy az elmúlt időszakban hatalmasra nőtt a frissen kibocsátott kritpvaluták száma. Ennek oka, hogy

a startupok úgy is vonhatnak be tőkét, hogy kezdeti nyilvános részvénykibocsátás (IPO) helyett nyilvános kriptovaluta kibocsátást (ICO) hajtanak végre.

Ha egy befektető ilyen virtuális fizetőeszközt vásárol, azzal nem szerez részesedést a cégben (ellentétben a részvénnyel), viszont ha a vállalatnak jól megy, hatalmasat lehet szakítani. Ráadásul az ICO azért is lehet vonzó, mert sokkal olcsóbb lehet kriptovalutát venni, a potenciális hozam pedig igen jelentős is lehet – írja a CNBC.

Itt az új buborék

Ezen a ponton érhető tetten a mostani buborék, mivel az elmúlt időszakban szinte felrobbant az ICO piac. A vállalatok összesen 3,8 milliárd dollárt vontak be tavaly ilyen üzleteken keresztül,

de idén eddig ez az összeg már 11,9 milliárdra emelkedett

– derül ki a CoinSchedule adataiból.

Súlyos kockázati forrást jelntenek a kriptovaluta kibocsátások Forrás: AFP/Karen Bleier

Mindazonáltal több száz olyan projekt van, amely mára simán bedőlt, mivel vagy csalás volt mögötte, vagy abszolút komolytalan volt, vagy semmi nem lett a cég által fejlesztett termékből. Dead Coins néven külön weboldal is van arra, hogy követni lehessen a bedőlt kriptovalutákat. Eddig összesen több mint 800 ilyen virtuális fizetőeszköz nevezhető „halottnak", ami azt jelenti, hogy az adott kriptovaluta értéke nem éri el az 1 centet sem.

Mindeközben a legnagyobb kriptovalutának számító bitcoin is kemény évet tudhat maga mögött.

A bitcoin ára ugyanis durván 70 százalékot szakadt a tavaly megütött 20 ezer dolláros rekordárfolyamhoz képest.

Az internetbuborékkal való összevetés azért sem teljesen alaptalan, mert amit most látunk, egészen hasonlít ahhoz, amikor 2000-ben a legnagyobb technológiai indexnek számító Nasdaq beszakadt, majd magával rántotta a kisebb vállalatokat is.

Van még út fölfelé?

Manapság pedig még az is bonyolítja a helyzetet, hogy az egész ICO piac nagyon kockázatos és elég nehezen átlátható, vagyis súlyos csalásokra is lehetőséget ad. Mindazonáltal még mindig nagyon sok olyan startup vállalat van, amely a tőzsdére lépés helyett inkább a kriptovaluta kibocsátást választja.

A bitcoin árfolyamának alakulása az elmúlt évben Forrás: investing.com

Noha a virtuális fizetőeszközök igen nagy nyomás alatt vannak, vannak olyan optimisták, akik szerint a szabályozások növekvő hatékonysága mellett egyre bővülni fog a piaci részvétel. Arthur Hayes, a BitMEX nevű kriptovaluta-tőzsde vezetője pedig a napokban úgy nyilatkozott,

szerinte a bitcoin az idei év végére elérheti az 50 ezer dolláros árfolyamot is.

Közép-európai idő szerint kedden kora délután a bitcoin 3 százalék fölötti erősödéssel a 6570 dolláron állt.