A kereskedelmi konfliktus pofozza a kínai jüant

Kína jüan IMF adds yuan to top currency basket China Chinese bank banking lender lending money currency RMB renminbi yuan banknote note reserve monetary loan deposite capital investment SQUARE FORMAT
A Chinese clerk shows new-version RMB (renminbi) 100-yuan banknotes at a bank in Qionghai city, south China's Hainan province, 1 December 2015. The International Monetary Fund admitted China's yuan into its elite reserve currency basket on Monday (30 November 2015), recognizing the ascendance of the country in the global economy. The yuan will join the US dollar, euro, Japanese yen and British pound in 2016 in the basket of currencies the IMF uses as an international reserve asset. IMF Managing Director Christine Lagarde called the decision "an important milestone in the integration of the Chinese economy into the global financial system."
Vágólapra másolva!
Folyamatos esésben van a kínai jüan, ahogy egyre fokozódnak az USA és Kína közti kereskedelmi feszültségek. A júniusi szakadás pedig sok hasonlóságot mutat a 2015 augusztusában tapasztaltakkal, amikor a kínai jegybank váratlanul elengedte a fizetőeszközt a dollárral szemben.
Vágólapra másolva!

Kedden 11 hónapja nem látott mélységbe került a kínai jüan az amerikai dollárral szemben, köszönhetően az USA és Kína közti kereskedelmi feszültségek eszkalálódásának. Noha egyre több hír érkezik arról, hogy az Egyesült Államok akár lábon is lőheti magát a vámpolitikájával, ha a világ nagyhatalmai összefognak ellene, úgy tűnik, a devizapiacon a jüan mégis megszenvedi a kereskedelmi háborúval kapcsolatos híreket – írja a CNBC.

A keddi ázsiai kereskedés során a jüan átlépte a 6,7-es szintet a dollár ellenében, amire 2017 augusztusa óta nem volt példa.

Ezzel együtt a kínai jegybank (People's Bank of China) a piacnyitás előtt 6,6497-es szinten határozta meg a jüan középárfolyamát, ami a leggyengébb rögzítési szint tavaly augusztus óta – és nagyjából 0,5 százalékkal marad el a hétfői 6,6157-es középtől. A kínai központi bank általában 2 százalékos pozitív vagy negatív eltérést szokott tolerálni a meghatározott középárfolyamhoz képest az amerikai dollár ellenében.

Negatív sorozat

A jüan sorozatos gyengülése a szakértők szerint elsősorban az USA-val fennálló kereskedelmi konfliktusnak tudható be. Donald Trump kormánya ugyanis 34 milliárd dollár értékű kínai importra akar 25 százalékos vámot kivetni július 6-ától, ami összesen 800 árukategóriát érintene. Az eddigiek alapján ugyanezen a napon Kína is visszavágna, és ugyanilyen értékben szintén 25 százalékos vámot vetne ki amerikai termékekre.

A dollár/jüan árfolyam alakulása Forrás: investing.com

Mindez pedig igencsak negatívan érinti a kínai piaci hangulatot, függetlenül attól, hogy ki melyik fél mellett teszi le általában a voksát a kereskedelmi háborúban. Befektetési szempontból ugyanis fontos tényező, hogy

Kína feltörekvő piaci kategóriába esik, és a piaci szereplők az elmúlt időszakban lendületesen elkezdtek megszabadulni a feltörekvő eszközöktől

– hogy főként a dollárt és az amerikai állampapírokat válasszák menedékeszközként. Így lehet az, hogy a kínai jüan, mint feltörekvő piaci deviza, komolyabb pofonokat kapott az elmúlt időszakban.

Nem véletlen, hogy a kínai jegybank kormányzója jelezte, alapvetően a dollár erejének, illetve a külső bizonytalanságoknak tudják be a jüan gyengélkedését. A kínai fizetőeszköz egyébként júniusban 3,25 százalékos esést hozott össze, ami sokak szemében hasonlít a 2015 augusztusi eseményekhez, amikor is a kínai központi bank váratlanul elengedte a jüan kezét, és hagyta, hogy az közel 3 százalékot essen a dollárral szemben.

Nincs ok a pánikra?

Mások szerint azonban nem várható, hogy a 2015-ös események megismétlődnek.

Akkor ugyanis a válságot a kínai jegybank idézte elő, míg a manapság tapasztalható leértékelődésnek megvannak a külső piaci alapjai,

elsősorban a kereskedelmi háború kockázataira alapulva – mondta Iris Pang, az ING közgazdásza. Ez pedig azt jelenti, hogy a központi bank most csak hagyja, hogy a piac diktálja a jüan gyengülésének az ütemét – tette hozzá a szakértő.

A piacok megrángatják a jüan árfolyamát Forrás: Jason Li/EyePress

Ezzel párhuzamosan az ING most már arra számít, hogy a korábban várt 6,6-os szint helyett a jüan 7 dolláron fog állni az idei év végére. Ráadásul az is megnyugtató lehet, hogy – szemben a 2015-ös eseményekkel –

most nem fenyegeti a kínai gazdaságot az a kockázat, hogy a növekedése hirtelen elkezd beszakadni.

A kínai illetékes hatóságok közlései alapján pedig úgy tűnik, Kína felkészült arra, hogy megfelelően monitorozza, és indokolt szinten tartsa fizetőeszközének árfolyamát.