A befektetők már pakolják a homokzsákokat

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
Az igazán hosszú lejáratú, 30 éves amerikai állampapírok jó választásnak tűnnek, ha egy befektető le akar csapni a kereskedelmi háborúban rejlő lehetőségekre, és még fedezni is akarja a kockázatait.
Vágólapra másolva!

Bár Ausztráliát talán kevésbé fogja megérinteni a kereskedelmi háború szele, az országban van egy befektetési cég, amely igyekszik megjátszani a konfliktusban rejlő lehetőségeket. A 139 milliárd dollárt kezelő AMP Capital Investors szerint ugyanis

az „ultra hosszú" lejáratú (vagyis a 30 éves) amerikai állampapírok elég jó fedezetként szolgálnak az esetleges kockázatok ellen,

melyek az amerikai-kínai kereskedelmi összecsapásból, illetve a kevésbé összehangolt globális gazdasági növekedésből erednek – mondja Ilan Dekell, a cég egyik vezető szakértője.

A fedezékek kiépítése

Hat héttel ezelőtt az AMP Capital elkezdte növelni a kitettségét a 30 éves lejáratú amerikai állampapírokból. Ez pedig kellő védelemnek bizonyul, főleg, hogy egyelőre nem láthatók előre a kereskedelmi háború pontos következményei – mondta a Bloombergnek Dekell. A cég ezzel együtt arra fogad, hogy a dollár emelkedni fog a feltörekvő piaci devizákkal szemben.

A befektetők már elkezdték építeni a fedezéket Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Az AMP Capital pedig nincs egyedül a védelmi stratégiával. Az elmúlt időszakban a Goldman Sachs, a QIC és a Pacific Investment Management is jelezte, elkezdték fedezni magukat az esetleges kellemetlen hatásokkal szemben, az állampapírok pedig egyre jobb színben tűnnek föl, ahogy a dolgok kezdenek egyre rosszabbra fordulni.

A 30 éves lejáratú amerikai államkötvény hozama 2,93 százalékon állt pénteken, szemben a május közepén tapasztalt 3,26 százalékkal, ami legmagasabb szint volt 2014 szeptembere óta.

Ezzel párhuzamosan az S&P 30-Year U.S. Treasury Bond Futures Total Return Index ebben az időszakban 4 százalékkal erősödött, vagyis érezhetően emelkedett az érdeklődés a hosszú papírok iránt.

A legjobb már mögöttünk van

„A legjobb időszak valószínűleg már mögöttünk van" – mondta csütörtöki interjújában Dekell, utalva az általános globális gazdasági növekedés és a nyomott infláció korszakára. A kereskedelmi háború pedig csak növeli az egyébként is fennálló kockázatokat, vagyis nem meglepő, hogy az AMP immáron erősen konzervatív befektetési stratégiát kezdett kialakítani.

A növekedési problémákat erősítették meg a hétfői kínai adatok is, melyek szerint

a világ második legnagyobb gazdasága mindössze 6,7 százalékkal erősödött az elmúlt negyedévben,

szemben a megelőző három hónap során mért 6,8 százalékos GDP-növekedéssel. Mindemellett a júniusi ipari termelési adatok szintén alulmúlták a várakozásokat.

Az amerikai hozamgörbe másik végét, vagyis a rövid lejáratot, tekintve az AMP Capital egy ideje shortolja a 2 éves lejáratú kötvényt, ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan még kétszer kamatot emel idén, és további háromszor szigorít 2019-ben.

A 30 éves lejáratú amerikai állampapír hozamának alakulása Forrás: investing.com

Más piacokon Dekell arra számít, hogy

a feltörekvő eszközök még tovább fognak gyengülni, különösen azokban az ázsiai országokban, melyek folyó fizetési mérleg deficittel működnek

– például Indonézia és India.

Ausztráliában a várakozás az, hogy a jegybank még 2020-ig tartani fogja a jelenlegi kamatszinteket. Dekell még februárban azt jósolta, hogy az ausztrál dollár 73 centig fog süllyedni az amerikai dollár ellenében az év végéig. Most úgy látja, a szigetország fizetőeszköze korrekt értékkel bír. Az Aussie idén eddig majdnem 5 százalékot gyengült a zöldhasúval szemben, és 74,30 centen forgott hétfőn.