Személyes adat-e a céges e-mail cím?

Typing Computer Using Computer Text Messaging Editor Computer Language Computer Key Global Communications Author E-Mail Typing Writing Working Working At Home Discussion Communication Modern Business Technology Soft Focus Macro Close-up Human Finger Lapto
Woman is typing on the laptop
Vágólapra másolva!
Gyakran előfordul, hogy a munkáltató céges e-mail címet biztosít a munkavállalónak. Ez személyes adatnak minősül-e, vagyis küldhető-e rá elektronikus reklámlevél? Vagy mi a helyzet a céges e-mail címen folytatott magánlevelezéssel a munkáltató ellenőrzése során?
Vágólapra másolva!

Személyes adatnak azok az információk, ismeretek minősülnek, amelyek azonosítható természetes személyre – azaz emberre – vonatkoznak. Az azonosítás, illetve azonosíthatóság egyik leggyakoribb esete természetesen a név. Azonban sok más tényező is azonosíthat egy személyt, például a képmása, egyéb testi jellemzője vagy valamely azonosító száma - írja a Dr. Szabó Gergely ügyvéd a Kocsis és Szabó Ügyvédi Irodától a Piacésprofit.hu.

A céges e-mail címben szerepelhet az alkalmazott vezetékneve és utóneve.

Ebben az esetben a céges e-mail cím személyes adatnak minősül.

Ugyanebből következik, hogy nem tekintendő személyes adatnak viszont az olyan céges e-mail cím, amely például „info", „iroda" vagy más hasonló azonosítóval kezdődik, mert azt nem lehet meghatározott személyhez kötni.

Magán e-mail címnek minősül a személynevet tartalmazó céges e-mail cím Forrás: Getty Images/iStockphoto/serg3d/Serg3d

Magánszemélynek e-mailben direkt marketing célú levelet akkor lehet küldeni, ha ahhoz a személy előzetesen egyértelműen és kifejezetten hozzájárult.

Ettől kezdve a személynevet tartalmazó céges e-mail cím is magáncélúnak számít.

Viszont olyan céges címre, amelyben nem szerepel a felhasználó neve, hozzájárulás nélkül is lehet küldeni reklámlevelet.

Ha az alkalmazott magánlevelezést folytat a céges e-mail címén, akkor a munkáltató személyes adatok kezelőjévé válhat, mivel a dolgozó magánlevelezése személyes adatnak minősül. Ez gondot jelenthet a munkáltatói ellenőrzés során. A legkézenfekvőbb, ha a munkáltató nem engedélyezi a céges e-mail cím magáncélú használatát, és a céges e-mail fiók használatára is kiterjedő szabályzatot alkot.

További részletek az alábbi cikkben olvashatók.