Rákapcsolnak az őrlésre a kakaó egyik legfontosabb országában

ICOAST-COCOA-ECONOMY-AGRICULTURE LARGEUR Elefántcsontpart csokoládé kakaó
A worker at a cocoa cooperative for wholesale export sorts cocoa beans on November 28, 2008 in Moussadougou, a village in San-Pedro, on the southern coast of Ivory Coast. Cocoa planters in Ivory Coast, the world's biggest producer, will not be able to sell their crop any longer if they do not conform to quality control, according to the president of cocoa wholesalers Gilbert N'Guessan. AFP PHOTO/ KAMBOU SIA
Vágólapra másolva!
Az Africanews beszámolója szerint, Elefántcsontpart bejelentette, hogy 2022-re 1 millió tonnára emeli a helyben megőrölt kakaóbab mennyiségét.
Vágólapra másolva!

A bejelentésnek azért van nagy jelentősége, mert a kakaótermesztés szempontjából a világ egyik legfontosabb országa, gyorsabbá és olcsóbbá is teheti a nyers kakaóbab szállítását a feldolgozás számára.

Helyben eddig nagyon drága volt

Ahogy az Origo írt arról, a kakaótermesztés sok nehézségen ment át a közelmúltban, részben a globális termesztés kétharmadát adó Elefántcsontpart és Ghána egymás közötti vitája miatt. De alig egy éve történt az is, hogy a kakaó világpiaci árának zuhanása a padlóra küldte az elefántcsontparti gazdaságot.

Az ország exportteljesítményének mintegy 40 százalékát a kakaó kivitele adja, így az árcsökkenés hatalmas lyukakat ütött a bevételeken.

Kakaótermelő farmer szárítja a betakarított babokat Forrás: AFP/Ben Langdon

További nehézséget jelentett az is, hogy a termés jelentős részét nem az országban őrlik meg és készítik elő feldolgozásra.

Elefántcsontparton ugyanis egyrészt nem áll rendelkezésre elegendő kapacitás ehhez. Másrészt, az ország gazdaságát sújtó recesszió következtében, a kormánynak oly mértékig kellett emelni az energia árát, hogy a piacon meghatározó pozícióban lévő vállalatoknak,

olcsóbb a szomszédos országokban őröltetni, mint helyben.

Ez azonban most megváltozhat, miután a kormány egyezségre jutott a legnagyobb multinacionális cégekkel a kapacitások bővítésében és az éves őrlési mennyiség fokozatos növelésében.

Kakaófa Ghánában, sárga terméssel Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Szinte teljes egyetértés

A multinacionális kakaókereskedő és -őrlő vállalatokat tömörítő iparági ernyőszervezet, a Gepex azt mondta, szinte valamennyi táraság a megállapodás aláírása mellett döntött.

A Kávé és Kakaótanácsnál pedig úgy nyilatkoztak,

a szektorban működő vállalatok megfelelő kormányzati garanciákat és pénzügyi támogatást kapnak ahhoz, hogy kapacitásaikat növeljék.

Sőt, körvonalazódni látszik egy megállapodás arról – miután az energiaárak normalizálódtak –, hogy

a cégeket kompenzálják a korábban drasztikus mértékben megnövekedett áramköltségeik miatt.

A villamos energia költségei az egyik legfontosabb ellenérvnek számítottak a helybeni feldolgozás ellen. De tovább növelte az ottani feldolgozáshoz köthető kiadásokat az, hogy a szükséges berendezéseket – és gyakran a hozzáértő személyzetet is – más országokból kellett „importálni".

A Cargill, az Olam és a Barry Callebaut – a legnagyobb cégek – már 2017-ben beleegyeztek abban, hogy külön-külön, 7,5 százalékkal megnövelik az őrölt mennyiséget, ha kormányzati garanciákat kapnak tevékenységükre.

Exportszállítmánnyal dolgozó elefántcsontparti munkás: a termés nagy részét külföldön őrlik és készítik elő gyártásra Forrás: AFP/Kambou Sia

Az országban a telepített kapacitás évente 712 ezer tonna kakaóbab őrlését teszi lehetővé, ez az éves termésmennyiségnek kevéssel több, mint a fele.

Ezt 2022-re 1 millió tonnára növelnék.

Egy kormányzati hivatal jelenetéséből kiderül, a kakaó nem csak gazdasági, hanem társadalmi szempontból is nagyon fontos az országban.

Termesztésében mintegy 600 ezer vállalkozó vesz részt, akik munkája 6 millió ember megélhetéséhez járul hozzá.