Népszerű Elon Musk saját Roxfortja

elon musk spacex tesla
Elon Musk
Vágólapra másolva!
Igen népszerű az Elon Musk alapította magán elitiskola. Az intézmény a milliárdos technológiai vállalkozó, SpaceX nevű űripari vállalatának székhelyén – pontosabban amellett –, Hawthorne-ban, Kaliforniában működik. Musk az Ad Astra névre keresztelt, kísérleti oktatási intézményt eredendően öt saját fia miatt alapította, de azóta más kiválasztottak is járhatnak oda, írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

Matematika, mérnöki tudományok, etika – és persze ezek mellett nyelvi képzések, zene- és sportoktatás az Ad Astra-ban tanuló, 7 és 14 éves kor közötti gyerekek számára. Elon Musk magániskolájába mindenesetre jóval többen szeretnék csemetéjüket járatni, mint amennyi gyereket oda felvesznek.

Nem látta, amit szeretett volna

Az Ad Astra-t Musk még 2014-ben alapította, azért, hogy gyermekei néhány, a SpaceX-nél dolgozó alkalmazott gyermekeivel együtt tanulhassanak.

Musk még egy 2015-ös interjúban azt mondta, azért döntött a saját iskola alapítása mellett, mert

szerinte a hagyományos oktatási intézményekben nincs jelen az oktató-nevelő munkában mindaz, aminek jelen kellene lennie.

Elon Musk 2014-ben saját gyermekei és néhány kiválasztott munkatárs családja számára alapította magániskoláját Forrás: AFP/Hector Guerrero

Azt, hogy ez pontosan mit takar, nem fejtette ki. Mindenesetre a non-profit alapon működtetett Ad Astra-ban a gyerekek csapatmunkában dolgoznak olyan feladatokon illetve témákon, melyeket közösen választanak ki. Mindössze néhány formális szabály köti meg közös működésüket, miközben megszokott értelemben, vizsgát nem kell tenniük ismereteikből.

Sőt, megtehetik azt is, hogy figyelmen kívül hagyják azokat a tárgyakat, amelyeket túl nehéznek találnak.

Keresett intézmény lett

2017-ben mintegy 400 család nyújtotta be gyermekének jelentkezését az intézménybe, ami többszörös túljelentkezésnek mondható annak tükrében, hogy az iskola 50 diákkal működik és csak tucatnyi új gyereket fogadnak egy-egy jelentkezési alkalommal.

Egyelőre nincs végzős növendéke a SpaceX főhadiszállása mellett működő intézménynek Forrás: NASA/JPL/CaltechPhoto by Thomas A Dutch Slager/Thomas A. Dutch Slager

Egyelőre korai lenne megmondani, mennyire hatékonyak az Ad Astra-ban alkalmazott kísérleti módszerek, tekintve, hogy az intézménynek nincs még végzős növendéke.

Az iskolában használt oktatási eszközöket – ideértve a korszerű laptokokat és más, elektronikai berendezéseket – maga Musk finanszírozza meg az intézmény számára.