Már az államhoz is begyűrűzött a munkaerőhiány

átnyújt átvesz FOTÓ ÁLTALÁNOS MOZOG nő okmányiroda SZEMÉLY ügyfél ügyfélszolgálat Nyíregyháza, 2014. május 13.
Egy ügyfél átveszi megújított személyi azonosítóját a nyíregyházi városházán, az okmányirodában 2014. május 13-án.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nyíregyháza, 2014. május 13. Egy ügyfél átveszi megújított személyi azonosítóját a nyíregyházi városházán, az okmányirodában 2014. május 13-án. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Cáfolják a szakszervezeti konföderációk a kisebb érdekképviseletek azon állításait, hogy a költségvetési szférában fellépő munkaerőhiány miatt nem tudja betartani az állam a szolgáltatásokkal kapcsolatos törvényi kötelezettségeit.
Vágólapra másolva!

A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok elnöke szerint a munkaerőhiány az állami szektorokat is elérte ugyan, de a feladatkörök átalakításával, toborzással, további béremelésekkel ezt lehet orvosolni, és a kormány is beavatkozhat, ha súlyossá válik a probléma. A versenyszféra ráadásul mára vonzóbbá és biztonságosabbá vált, és a cégek is szakemberekért kiáltanak - írja a Magyaridők.hu.

Az állami szférában megjelent munkaerőhiány egyfelől ágazati, másfelől területi eloszlásban is érzékelhető, ám más-más eloszlásban.

Valótlan az az állítás, hogy a közszférában jelentkező szakemberhiány miatt az állam már nem tudja betartani a törvényi kötelezettségeket

– közölte a lap megkeresésére a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a közszféra minden területén jelen lévő két legnagyobb szakszervezeti konföderáció.

Kívülről még nem érezhető a munkaerőhiány az állami szférában Forrás: MTI/Balázs Attila

Azt, hogy olyan súlyos a munkaerőhiány a közszféra minden területén, hogy már képtelen az állam ellátni a törvényben foglalt kötelezettségeket, a területen működő két kisebb érdekképviselet, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) állította, mindezt elsősorban az alacsony bérekkel indokolva, hiányolva továbbá a folyamat megállításához szükséges fedezetet a 2019-es költségvetésben.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke szintén túlzónak nevezte a fenti állításokat. Hangsúlyozta:

az államnak kötelessége a törvényben foglaltak szerint garantálni a szolgáltatások működését, így amennyiben a munkaerőhiány már az előírások betartását veszélyeztetné, az állam azonnal beavatkozna.

Az elnök kiemelte, az állam működik, a közfeladatok ellátása jelenleg nincs veszélyben.

Palkovics emlékeztetett, az állami adminisztratív rendszerek fejlesztésével, egyéb lépésekkel sok helyen kisebb létszám is elegendő, ráadásul a juttatási és javadalmazási rendszereket az életpályák bevezetésével sok helyen jelentősen átdolgozták, amivel ezeknek a területeknek nőtt a megtartóerejük.

A témáról bővebben olvashatnak a Magyaridők.hu cikkében.