Mikor jár a garantált bérminimum, és mikor nem?

könyvelő, adótanácsadó collaboration negotiation business MEETING compromise BUSINESSWOMAN BUSINESSMAN colleague ADULT three people 35-39 years 25-29 years 20-24 years adults only mid-adult YOUNG MAN mid-adult woman young
Executives in business meeting, overhead view
Vágólapra másolva!
Egy olvasó arról panaszkodott, hogy a garantált bérminimum alatt kap fizetést egy év munkaviszony után, és a kollégáinak sem éri el a 180.500 forintos határt a fizetése. Jár-e a garantált bérminimum a számára, és ha igen, mit tehet, hogy meg is kapja?
Vágólapra másolva!

A minimálbérre és a garantált bérminimumra vonatkozó szabályokat a 430/2016. (XII. 15.) Korm. rendelet szabályozza. Ennek értelmében a garantált bérminimum 2018. január 1. napjától kezdődően havi bruttó 180.500,- Ft - írja válaszában Dr. Novák Tamás ügyvéd, a CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Irodaszakértője, munkajogi szakértő a Hrportál.hu-n.

A garantált bérminimum azonban csak akkor jár, ha a munkavállaló olyan munkakörben dolgozik, amely legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igényel.

A levélíró ezt nem közölte a levelében, így sem az ő esetében, sem a kollégái esetében nem derül ki, hogy ez a körülmény fennáll-e.

Amennyiben kiderül, hogy nem előírás a legalább középfokú végzettség, illetve középfokú szakképzettség, akkor a munkáltatónak nem kötelessége a garantált bérminimumot fizetni, ezekben az esetekben

legalább a minimálbér kötelező, melynek összege 2018. január 1. óta havi bruttó 138 ezer forint.

Természetesen a munkabér ennél lehet magasabb is, ez csak az alsó határ.

Bármilyen középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörnél kötelező a garantált bérminimum alkalmazása Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

Amennyiben viszont a munkakörben a munkavállalónak garantált bérminimum jár, de a munkáltató ezt nem biztosítja, úgy a munkavállalónak jeleznie kell a munkáltató felé ezt a problémát. Ha erre nem reagál a munkáltató érdemben, úgy munkaügyi pert lehet csinálni az ügyből, mellyel érvényesíthető az elmaradt munkabér iránti igény, három éves elévülési idővel.

Megoldás lehet még, ha a munkavállaló jelzi ezt a problémát a munkaügyi hatóság felé is.

A cikk az alábbi linken olvasható el a Hrportál.hu-n.