Mitől félünk a legjobban otthon?

Businesswoman and businessman handshake in the cafe Businesswoman Businessman Women Females Men Males Handshake Greeting Caucasian Ethnicity Meeting Success Teamwork Partnership Agreement Happiness Business Human Hand Occupation People Cafe Restaurant Con
Businesswoman and businessman handshake in the cafe
Vágólapra másolva!
A statisztikák szerint kis eséllyel bekövetkező káresetektől tartunk leginkább, otthonunk védelme érdekében viszont igyekszünk mindenre kellően felkészülni – derült ki a Groupama Biztosító legfrissebb kutatásából, amely részletesen feltérképezte, hogy milyen félelmeink vannak, ha otthonunkra gondolunk.
Vágólapra másolva!

A Groupama Biztosítóhoz csak az elmúlt napokban közel 3000 kárbejelentés érkezett a szélsőséges időjárás miatt. A júliustól 1-jétől elsősorban vihar, felhőszakadás, jégeső miatt beérkezett károk értéke összességében meghaladja a 300 millió forintot. A legtöbb bejelentés Bács-Kiskun, Fejér, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/© Milenko Đilas - Veternik; Serbia/© Milenko Đilas - Veternik

A nők jobban féltik otthonukat, mint a férfiak

A legtöbben a tűz, elektromos hiba, beázás és csőtörés okozta károktól féltik az otthonukat, ezt követi a betörés, illetve vihar okozta károktól való félelem – derült ki a Groupama Biztosító megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. által készített országos kutatásból.

Mindenek előtt az nyugtalanítja az embereket, hogy esetleg leég az otthonuk. Legyen szó azonban bármilyen káresetről, a nők mindentől jobban tartanak, mint a férfiak: a legnagyobb különbség a lakástűz kapcsán mutatkozik meg: míg a férfiak harmada tart ettől, a nők közül minden második jelölte meg, mint félelemforrást.

A válaszokból kiderült az is, hogy a viharok okozta károktól a falun élők tartanak leginkább (47 százalék). Az alacsonyabb (havi 170 ezer forint alatti) jövedelemmel rendelkezők a nagyobb anyagi csapást jelentő káresetek miatt aggódnak, a listát itt is a lakástűz vezeti 47 százalékkal.

„Érthető, hogy a nagy költséggel, akár az épület totálkárával járó károk bekövetkeztétől félnek jobban az emberek, de a statisztika alapján nem ettől kell leginkább tartanunk. A második legtöbb lakásbiztosítási szerződést kezelő biztosítótársaságként nagy tapasztalatunk van arról, hogy milyen típusú károk következnek be leggyakrabban, és úgy látjuk, hogy a lakás- vagy háztulajdonosok nem attól tartanak elsősorban, ami reálisan nagyobb eséllyel be is következhet. A félelemlistát vezető lakástűz például szerencsére a káresetek egy százalékát sem teszi ki, a kárbejelentési statisztikáinkat vezető viharkárokat viszont csak ötödikként említik meg" – mondta el Kádár Péter, a Groupama Biztosító termékmenedzsment igazgatója.

Karbantartással teszünk a károk elkerüléséért

A lakással kapcsolatos félelmeik mellett a magyarok kármegelőzési módszereit is feltérképezte a kutatás. A károk elkerülése érdekében megtett intézkedések közül a karbantartás, a megfelelő épületgépészet a leggyakrabban említett.

Illusztráció Forrás: Origo

A magyar lakosság a legfontosabbak között tartja számon a megfelelő értékre kötött lakásbiztosítást is, ennek megléte a dobogó harmadik helyére került.

A betörés elleni védelemben a magas minőségű biztonsági ajtó vezet, ehhez képest jóval kevesebben tartják elengedhetetlennek a további védelmi eszközök – pl. rács, riasztó, kamera – alkalmazását.

„Bíztatónak tartjuk, hogy a válaszadók felmérik a karbantartási munkák jelentőségét, természetesen fontos ezek ütemezése is. Mindannyian hajlamosak vagyunk elsőként a közvetlenül látható épületrészekre, például a burkolatra, nyílászárókra költeni, holott például a lakástüzek zöme a nem a mai kor igényeire méretezett elektromos rendszerek elmaradt felújítása miatt következik be. Nyakunkon a nyári viharszezon is, és

Tapasztalataink szerint egy felhőszakadás vagy jégeső esetén is elkerülhető vagy minimalizálható a károk egy része, és úgy látjuk, ezzel az emberek tisztában is vannak, hiszen otthonuk karbantartását jelölték meg legtöbben, mint kármegelőzési intézkedést„ – tette hozzá Kádár Péter.

Nem az ár a legfontosabb, ha lakásbiztosításról van szó

A szerződéssel rendelkezők 81 százaléka a károkkal szembeni védekezés, illetve kárenyhítés fontos eszközének tartja a lakásbiztosítást. A szerződéssel rendelkezők – a magyarok hagyományosan emlegetett árérzékenysége ellenére – a megfelelő ajánlat kiválasztásában az árat az utolsó döntési szempontok közé sorolták. Sokkal fontosabbak olyan szempontok, mint a személyre szabhatóság, vagy a gyors és korrekt kárrendezés.