Magasra csaphatnak a kínai adóssághullámok

Autumn skyline of skyscrapers attract tourists in Shanghai China Chinese Shanghai skylines skyscrapers high-rise buildings the Bund Pudong SQUARE FORMAT Kína
Tourists look at the Lujiazui Financial District in Pudong with the Oriental Pearl TV Tower, tallest, Shanghai Tower, second tallest, the Shanghai World Financial Center, third tallest, and other skyscrapers and high-rise buildings at the promenade on the Bund along the Huangpu River on a clear day in Shanghai, China, 15 October 2015.
Vágólapra másolva!
Miközben a kínai kormány kampányt indított a vállalati adósságállomány leépítése érdekében, az országban tapasztalható újabb csődhullám már a befektetők figyelmét is felkeltette. A bajok pedig akár a részvénypiacokra is átterjedhetnek.
Vágólapra másolva!

Ahogy a kínai vezetés igyekszik támogatni az adósságállományok leépítését, a teljes hitelnövekedési ütem éves alapon 10,5 százalékra lassult áprilisban, ami a legalacsonyabb szám 2005 óta. Mindeközben viszont a vállalati kötvények bedőlései és az ezzel járó csődök számának megugrása akár komolyabb piaci felfordulásokhoz is vezethet a következő hónapokban – idézi a Business Insider a Macquire Research elemzőjének véleményét.

A mintegy 20 ezer milliárd jüanos kínai vállalati kötvénypiacon tapasztalható újabb csődhullám már a befektetők figyelmét is felkeltette.

Ezt támasztja alá, hogy a kamatfelárak új csúcsokra emelkedtek az elmúlt két év során, és várhatóan még tovább fognak emelkedni júniusban is – tette hozzá Larry Hu.

Hitelek és részvények

Ezzel együtt a kötvénybedőlések fokozódtak a múlt hónapban, a nemfizetések pedig szintén emelkedtek az elmúlt év azonos időszakához képest. Ráadásul a kötvények bedőlési rátája bár alacsonyabb, mint például 2016-ban volt, ijesztő emelkedést mutat az állami szektor vállalatainak körében. A jegyzett cégek közel 4500 milliárd jüan értékű nemfizetést hoztak össze 2018 januárja és májusa között, ami Hu szerint „példátlanul magas" összegnek számít.

Már a befektetők is aggódnak a kínai csődök miatt Forrás: Jason Li/EyePress

Mindeközben egyre nagyobb a félelem, hogy a hitelkockázatok hatásai átterjednek a kötvénypiacról a részvénypiacra is. A Beijing Orient Landscape & Environment nevű állami cégnek például vissza kellett fognia a kötvénykibocsátását a múlt hónapban a nem megfelelő kereslet miatt. A hírre pedig a vállalat részvényei 23 százalékot zuhantak, a papírral való kereskedést pedig föl kellett függeszteni.

Ördögi körben

Csak fokozza az aggodalmakat, hogy jövőre 1500 milliárd értékben futnak ki vállalati kötvények Kínában, és

egy potenciális „ördögi" hitelciklus csak még tovább ronthat a helyzeten

– figyelmeztetett Hu. Ez azt jelentené, hogy az alacsony hitelnövekedési ütem visszafogja a kockázati étvágyat, ami tovább csökkenti a hitelnövekedést.

Miközben pedig a hitelnövekedési ütem 2005 decembere óta nem látott alacsony szintre süllyedt áprilisban, a nettó kötvénykibocsátás negatívba fordult májusban, ahogy a vállalatok vagy visszafogták, vagy elkaszálták a kibocsátásaikat. Végső soron tehát a jelenleg folyó adósságleépítési kampány miatt beálló szűkülő likviditás komolyabb piaci turbulenciákat is okozhat a következő hónapokban – mondja az elemző.