Kilenc meghökkentő dolog, ami drágább az ezüstnél

csörgőkígyó
(dpa file) - The picture shows a Crotalus viridis, a venomous rattlesnake species, in Minnesota, USA, 2005. Photo: Ronald Wittek
Vágólapra másolva!
Fűszernövények, az emberi vér vagy éppen az ismert potencianövelő, a Viagra: mind értékesebbek, mint a súlyában mért ezüst. A BBC összeállításából kiderül, mik verik kenterbe az arany mellett a másik értékes és értékálló nemesfémet.
Vágólapra másolva!

Alább kilenc olyan dolog, mely árában legalább egyszer, de van, hogy sokszorosan is lekörözi az ezüstöt.

A vanília

Legyen az fagylaltban vagy más élelmiszerben felhasználva, a vanília nagyon értékes növénynek számít. Különösen most, hogy egy ciklon alaposan megtépázta a madagaszkári ültetvényeket. A világtermelés mintegy háromnegyede pedig innen származik. 2017 óta ez már a második olyan alkalom, amikor a szélsőséges időjárás következtében drágulnak az árak. Az ezüst kilónkénti ára jelenleg 538 dollár (kb. 143 ezer forint), a vanília kilogrammja pedig most 600 dollár körül mozog.

A vanília nagyon megdrágult, a madagaszkári termést megtépázta az időjárás Forrás: Origo

Sáfrány

A kézzel vágott sáfrány a világ legdrágább fűszernövénye. Körülbelül 150 ezer virágjára van szükség ahhoz, hogy egyetlen kilogramm sáfrányfűszer előálljon. Nemcsak a szedés nagy szakértelmet kívánó munkája, hanem az azt követő szárítás is drágítja a sáfrányt. Míg a kevésbé kiemelkedő minőséget képviselő fűszer grammja már néhány dollárért beszerezhető, addig az átlagos piaci árak akár 2000 dollártól 15 000 dollárig is terjedhetnek kilogrammonként. A sáfrány ügyét tovább bonyolítja, hogy piacán növekszik a sáfrányként árult termények száma, noha ezekben az esetekben más növény virágát adják el arany-, pontosan sáfrányáron a kevésbé felkészült vásárlóknak. A probléma egyáltalán nem marginális: Spanyolország például több sáfrányt exportál, mint amennyit a hivatalos adatok szerint betakarít.

Az emberi vér

Az emberi test mintegy 9 és 12 egység, azaz körülbelül 4,5-5,5 liter vért hordoz. A gyógyászatban egy egység vér „piaci" értéke akár a 375 dollárt is elérheti, függően attól, melyik országról van szó. Ez nagyjából 830 dollár kilogrammonkénti árat jelent a vér esetében, mintegy másfélszer annyit, mint az ezüst ára. A vérből vagy a vér valamely alkotórészéből készült készítmények pedig még ennél is drágábbak, de az egyszerű vértranszfúziók költségét is növelik a donorokon előzetesen elvégzett vizsgálatok árai.

Az emberi vér az egyik legdrágább árucikk Forrás: Dennis Kunkel, Dennis Kunkel Microscopy, Inc.

Az egyáltalán nem egyforma kávék

A kávézás szerelmesei tudják, az igazán különleges kávék néha elképesztően drágák is lehetnek. Óriási árkülönbségek vannak az egyes fajták árai között. Például a világ egyik legdrágább kávéja, a cibetből készülő Kopi Luwak. Az indonéz szigetek őshonos macskafaja, a cibetmacska a kávéfák tetején üldögélve, azok babtermését fogyasztja. Az állat emésztése során, ezek különleges, édeskés ízekkel gazdagodnak, a kávébab viszont egészben maradva ürül szervezetéből, a héj megemésztése után.

A macskaürülék összegyűjtése azonban – amiből a kávé készül – aprólékos munka. Ennek köszönhetően 1 kilogramm „macskakávé" ára a 660 dollárt is elérheti, ami messze nem a legdrágább fajta. Míg az e kávéfajta iránti növekvő kereslet az állatvédőket is mind sűrűbb felszólalásra készteti, addig a fekete elefántcsontkávé rajongói a thaiföldi elefántoknak szoríthatnak.

Az ázsiai elefántok bélrendszerén áthaladó kávébabokból készülő ital egy kilogramm alapanyagáért akár 1800 dollárt is elkérhetnek.

De a teakedvelők sem maradhatnak ki a jóból: Kína egyes részein több száz éves hagyományokat megőrizve, kézzel gondozzák a termést, és nagy szakértelemmel vágják a hajtásokat. 2002-ben pedig egy különleges tea, a Da Hong Pao 20 grammjáért 28 250 dollárt fizetett egy vásárló. Ez 1,4 millió dolláros, azaz 371 millió forint körüli kilogrammonkénti árat jelent – harmincháromszor többet, mint amennyibe akkor az arany került.

A cibetkávé a kávé-gourmandok igazi kedvence, és méregdrága kávéfajta Forrás: AFP/Jean-Baptiste Fauvel

A kék csodabogyó

Az 1989-ben, eredetileg vérnyomáskezelésre kifejlesztett Pfizer-terméknek véletlenül fedezték fel egyéb, a későbbiek szempontjából fontos mellékhatásait. 2012-re már 2 milliárd dollár bevételt hozott az akkor már potencianövelőként ismert szer a vállalatnak. A diadalmenet pedig idén folytatódik: 2018 januárjában a készítmény ára 39 százalékkal volt magasabb az Egyesült Államokban, mint egy évvel korábban. A 100 milligrammos kiszerelés 80 dollár, azaz 21 ezer forint körül kapható. A gyógyszergyárak magas áraikat a készítmények több éven vagy évtizeden át tartó fejlesztésének irdatlan költségeivel indokolják.

Herpesz elleni kenőcs

A Texas Egyetem kutatói sajátos elemzést végeztek: fogták néhány ismert gyógyszer árát, és azt összevetették olyan reprezentatív cikknek, illetve terméknek áraival, mint az arany vagy az iPhone. Úgy találták, hogy a gyógyszerkészítmények árai sokszor kenterbe verik ezeket a termékekét is. Például a Zovirax nevű herpesz elleni kenőcs 2 grammos kiszerelésben kapható – ám kilogrammonkénti ára eléri a 3375 dollárt.

Arcápoló krém

Közhely, hogy a szépség hatalmas üzlet – a kozmetikai ipar éves teljesítményét 532 milliárd dollárosra becsülik. Ezek között is különösen figyelemre méltó a luxustermékek szárnyalása. Például a Creme de la Mer nevű készítmény 30 milliliteres kiszereléséért 162 dollárt kell fizetni. Egy 500 milliliteres tubus így már 2057 dollárba kerül. Ez még nem minden: az Intensité Crème Lustre 1 kilogrammja 7988 dollárba kerül – szerencse, hogy egyébként 48 grammos kiszereléssel kerül forgalomba.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/vadimguzhva/Vadimguzhva

Nyomtató tinta

Széles körben ismert, hogy a gyártók nem a raklapszámra eladott, olcsó, mégis kompakt és viszonylag nagy tudású nyomtatókon gazdagodnak meg. Ezek értékesítése sokszor veszteséges. A nagy bevétel az adott típusú nyomtatókhoz utólagosan értékesített tintapatronokból, illetve tonerekből származik. A számítások szerint, a pár milliliteres kiszerelésekben árult tinta kilogrammonként akár 1733 dollárba is kerülhet.

Kígyómarás és mérgek elleni szérumok

Nem márkás borok vagy whiskyk, hanem a mérgek elleni szérumok a világ legdrágább folyékony készítményei. Az USA-ban - helyszíntől és hatóanyagtól függően - 8000 és 39 000 dollár közé esik egyetlen dózis ára, de van olyan viperamarás elleni szer, ami 57 000 dollárt ér.

A kígyómarás elleni szérumok a világ legdrágább folyadékjai közé tartoznak Forrás: AFP/DPA/Ronald Wittek

Az adagok mennyisége átlagosan 10 milliliter körül mozog. Nemcsak azért ilyen drágák, mert elkészítésükhöz be kell gyűjteni az állatok – kígyók, skorpiók – mérgét, hanem azért is, mert azokat – például – bárányba vagy lovakba fecskendezve ki kell nyerni az antitesteket is. Az USA-ban évente 7-8 ezer kígyómarás történik, de Afrikában vagy épp Dél-Amerikában ez a szám ennek többszöröse is lehet. Van olyan készítmény, melynek kilogrammja 1,4 millió dollárt ér – sokszorosát az ezüst kilogrammonkénti árának.