Elképesztő mennyiségű pénzt öntenek a cégek a gazdaságba

dollár USD deviza pénz
WASHINGTON, DC - MAY 20: Newly redesigned $100 notes are printed at the Bureau of Engraving and Printing on May 20, 2013 in Washington, DC. The one hundred dollar bills will be released this fall and has new security features, such as a duplicating portrait of Benjamin Franklin and microprinting added to make the bill more difficult to counterfeit. Mark Wilson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikai cégek öntik a pénzt az USA gazdaságába, amivel a részvénypiacot is erősen megtámogatják. A UBS elemzése szerint ebben az évben 2500 milliárd dollárnyi készpénztartalékot tolhatnak be a vállalatok különböző módokon a gazdaságba.
Vágólapra másolva!

Ha a jelenlegi környezet nem változik radikálisan, az amerikai cégek több mint 2500 milliárd dollárt pumpálhatnak a gazdaságba – idézi a CNBC a UBS elemzését. Ennek legfőbb módjai között vannak a részvény-visszavásárlások, az osztalékfizetések, illetve a felvásárlások és összeolvadások is.

A mostani, igen jelentős készpénzmozgatást egyrészt az indokolja, hogy az elmúlt években brutális tartalékok halmozódtak fel,

másrészt Donald Trump adócsökkentési projektje igencsak ösztönzi a cégeket az állomány konstruktív felhasználására.

Jelenleg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerint az amerikai cégek 2500 milliárd dollárnyi készpénzt tárolnak otthon, és mintegy 3500 milliárdot külföldön.

Virágzó üzletek

Mindent összevetve a UBS úgy számol, hogy 2018-ban 500 milliárd dollár mehet el osztalékfizetésekre, 7-800 milliárd részvény-visszavásárlásokra,

valamint 1300 milliárd felvásárlásokra és összeolvadásokra (M&A).

Amennyiben ezek a számok valóban bejönnek, akkor összevetésképpen elérnék az S&P 500 részvényindex piaci kapitalizációjának nagyjából 10 százalékát és az USA GDP-jének 12,5 százalékát.

Dől a pénz a piacra vállalatoktól Forrás: RIA Novosti/Natalia Seliverstova

Kiemelten érdemes lesz figyelni a részvény-visszavásárlásokra, melyek jelentős részben támogatják az amerikai részvényindexek további emelkedését, miközben a mutatókon egyre jobban látszódnak a kifáradás jelei.

Éves alapon egyébként a visszavásárlások 83 százalékos emelkedést mutatnak idén eddig, míg az osztalékfizetések csak 9 százalékkal bővültek.

Az élen azonban M&A aktivitás áll, amely az amerikai cégek körében 130 százalékkal izmosodott.

Élen a technológia

Az pedig nem meglepő, hogy nagy amerikai indexek közül éppen a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq áll az élen (idén eddig nagyjából 9,5 százalékos emelkedéssel), mivel pont ez a szektor jár élen a visszavásárlások területén. Az Apple például egy 100 milliárdos visszavásárlást jelentett be, amivel 160 milliárdra emelte a bejelentett projektek mértékét 2018-ban. Ezzel pedig már 200 százalékos a visszavásárlási növekedés 2017-hez képest.

A részvénypiaci hatás pedig olyannyira jelentős, hogy a UBS elemzése szerint

a fenti akciók adhatják az S&P 500 index idei teljesítményének mintegy 40 százalékát.

Kérdéses, hogy meddig tartható fenn ez a folyamat, de egyelőre a május igen szépen alakult – ez volt az idei legjobb hónap január óta, és a legerősebb május 2009 óta.

Emellett az is látszik, hogy a legnagyobb cégek voltak a legnagyobb visszavásárlók. Az idei első negyedévben a piaci érték szerinti top 20 vállalat felelt a részvény-visszavásárlások 72 százalékáért.

A technológiai cégek állnak az élen Forrás: Nasdaq.com

A fentiek tükrében azonban felmerülhet a kérdés, hogy milyen potenciális kockázatokat rejt magában ez a helyzet. Az UBS elemzése alapján ugyanis úgy tűnhet,

néhány nagyon nyereséges óriásvállalat tőkepumpája hajtja (részben mesterségesen) a részvénypiaci növekedés egy tekintélyes részét.

Bár az amerikai makrogazdasági adatok szintén támogatóak lehettek az elmúlt időszakban, a fentiek alapján érdemes lehet kellő óvatossággal figyelni az amerikai részvénypiac további menetelését.