A semmiért dolgozzák halálra magukat a japánok

japán fegyelmezett vállalati dolgozó munka alkalmazott gyár
Employees of Japan's microprocessor maker Renesas Electronics work at the company's Naka wafer fabrication factory in Hitachinaka, Ibaraki prefecture on June 10, 2011. Renesas Electronics, a key microprocessor maker, said June 10 it would restore supply capacity to pre-March 11 earthquake levels by late September, a month earlier than planned. AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI / AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI
Vágólapra másolva!
A japánok a világ élvonalában vannak a havi munkaórák számában, de ez a rendkívüli erőfeszítés már egyre súlyosabb problémákat jelent a társadalomban. Olyannyira, hogy még a kormány is elkezdett intézkedéseket tenni, mivel tarthatatlan probléma lett az úgynevezett „karósi", vagyis a halálos túlmunka.
Vágólapra másolva!

A japán munkatempó elég riasztónak tűnik, ha azt nézzük, hogy egy 2016-os kormányzati felmérés szerint a szigetország vállalatainak majdnem negyede több mint 80 órányi túlmunkát követel meg a dolgozóitól. Ráadásul ezeket az extra órákat gyakran meg sem fizetik – írja a CNBC.

Tovább fokozza a problémát, hogy a japánok nem vesznek ki elegendő szabadságot. Egy másik kutatás szerint a japán munkavállalók egy évben még 10 fizetett szabadnapot sem vesznek ki, és

a válaszadók 63 százalékának bűntudata van a fizetett szabadság miatt.

Mindazonáltal a brutális mennyiségű munkaórák nem jelentenek feltétlenül magas termelékenységet. Valójában az látszik, hogy Japán rendelkezik a legalacsonyabb termelékenységi mutatóval a G7 országok között az OECD számításai szerint.

Halálos túlmunka

A japán munkavégzés veszélyeinek megvan a sajátos hagyománya, és az országban egy külön kifejezés is van a túlmunka okozta halálra: a karósi, amely a szigetországban jogilag is elismert fogalom.

A legutóbbi ezzel kapcsolatos nagyobb felzúdulás 2015-ben volt, amikor Japán legnagyobb marketingcégének, a Dentsunak egy alkalmazottja öngyilkos lett. A hírek szerint a háttérben a túlzott munka miatt fellépő depresszió állt.

Egészségtelenül sokat dolgoznak a japán munkavállalók Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Az ügy akkor jelentős figyelmet kapott, és egyre többen jelezték,

be kell avatkozni annak érdekében, hogy visszaszorítsák az ingyen (és illegálisan) ledolgoztatott durva túlórákat.

Az ügy egyébként odáig jutott, hogy a Dentsu vezérigazgatójának le is kellett mondania, és módosítani kellett a belső szabályokat a vállalatnál.

Kulturális változás

Mára pedig már odáig jutott az ügy, hogy Japánban a kormány és a vállalatok együttesen próbálnak meg tenni valamit annak érdekében, hogy visszaszorítsák a ledolgozott munkaórák számát. Az állam különböző intézkedéseket vett fontolóra, többek között azt, hogy kötelezővé tegye legalább 5 szabadnap kivételét évente, illetve a kötelező pihenőidőszak bevezetését két munkanap között.

Mi több, 2016-ban a kormány még egy új munkaszüneti napot is bevezetett, amivel 16-ra emelte az országban hivatalos éves munkaszüneti napok számát. Emellett tavaly elindítottak egy új kezdeményezést Prémium Péntek néven,

amely arra ösztönzi a cégeket, hogy engedjék haza a dolgozóikat délután 3-kor minden hónap utolsó péntekén.

Mindazonáltal egy kutatás szerint a 4 százalékot sem érte el azoknak a dolgozóknak a száma, akik valóban korábban mentek haza az első Prémium Pénteken.