Írországban voksolnak a nők társadalmi státuszáról

Ír zászló
An Irish flag in Dublin, Ireland, 3 June 2017. Photo: Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/ZB
Vágólapra másolva!
Az írek októberben referendum keretében szavaznak arról, hogy módosítsák-e az alkotmány azon passzusát, amely a nők társadalmi életben betöltött szerepéről rendelkezik. A törvény betűje némi leegyszerűsítéssel arról rendelkezik, hogy a nők helye otthon van. Kérdés, hogy milyen munkaerőpiaci hatása lenne annak, ha Írországban megszűnne ez a fajta, a nők számára eddig biztosított státusz.
Vágólapra másolva!

Az alaptörvény úgy fogalmaz, hogy a nők családban betöltött szerepükkel, az otthon, a család érdekében végzett tevékenységükkel a közjót szolgálják. Az állam ezért törekszik annak biztosítására, hogy az anyák gazdasági szükségszerűségből ne kényszerüljenek olyan mértékű munkavállalásra, ami az otthoni kötelezettségeik ellátásának rovására megy.

Írországban sokan azon az állásponton vannak, hogy ez a passzus mára igencsak túlhaladottá vált.

Egy ismert ír feminista aktivista például úgy vélekedik, hogy a törekvés az alkotmány születésekor uralkodó patriarchális viszonyokat tükrözi. Viszont szerinte soha semmi jót nem eredményezett a nők számára - olvasható a New York Times elemzésében.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

Egyetlen kormányzat sem próbálta alkalmazni annak érdekében, hogy a nő - vagy bárki más, aki a háztartást vezeti - extra támogatásban vagy elismerésben részesülhessen.

Összességében az alkotmány egy olyan pontjáról van szó, amelytől több más idejétmúlt rendelkezéssel együtt Írországnak meg kell szabadulnia.


Az íreknek az elmúlt években egyébként többször is lehetőségük volt arra, hogy újragondolják az alaptörvényben meghatározott társadalmi struktúrákat. Megszavazták például a válás intézményének bevezetését, és az azonos neműek házasságának engedélyezését. A múlt hónapban pedig az országban érvényben lévő abortusztilalom ellen voksoltak.