Ijesztően alulfizetett Mickey egér és Donald kacsa

mickey mouse zene disney zenekar
Mintha Mickey egér bandája játszana
Vágólapra másolva!
Miközben a Disney-csoport bevételei és üzleti eredményei nőnek, egyes munkavállalóinak bére rendkívül alacsony, bérnövekedés pedig vagy nincs, vagy mértéke olykor még az inflációt sem éri el. A The Guardian oldalán megjelent írásból kiderül, hogy egyáltalán nincs könnyű dolga annak, aki a cég eredeti élményparkjában valamelyik emblematikus mesefigura jelmezébe bújva szórakoztatja, vagy akár csak a fagyis pult mögött állva szolgálja ki a látogatókat.
Vágólapra másolva!

A növekvő bevételek és az impozáns nyereség ellenére az egyszerű dolgozók óra-, illetve munkabére nem nagyon akar feljebb kúszni az egeres cégnél. Sőt, a szakadék egyre nő a vállalati felső vezetés és a gyerekeket szórakoztató plüssjelmezes munkavállalók jövedelme között.

Nagyon keveset keresnek a Disney-parkok dolgozói a megélhetés költségeihez képest Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Történeti sikerek

A Disney-csoport értéke nagyjából 150 milliárd dollár.

Ez forintban kifejezve közel 40 ezer milliárdot jelent, ami több, mint Magyarország éves GDP-je.

Ezt a hatalmas piaci értéket a szárnyaló teljesítmény támasztja alá. A cég tavaly 9 milliárdos nyereséget termelt, és a központi, valamint a Kalifornia államban megkapott adókedvezmények kapcsán további 2 milliárd dolláros megtakarítást ért el.

A vállalati optimizmust mi sem mutatja jobban, mint hogy a Disney fejesei újabb négy évre lekötötték a mostani ügyvezetőt, Bob Igert.

Igernek szerencsésen állnak a csillagai, még a nagyhatalmú szaúdi koronaherceg, Mohammad bin Szalmán is felkeresi együttműködés miatt az olajkirályságba álmodott szórakoztatóváros kapcsán. A következő évekre pedig a vezetőség csekélynek semmiképp nem nevezhető, 423 millió dolláros kompenzációs csomagot helyezett kilátásba számára.

Ezekhez a csillagászati összegekhez képest, az egyszerű dolgozók bérei fényévekkel vannak lemaradva, noha az ő munkájuk éppúgy elengedhetetlen a vállalati sikerhez.

A Los Angeleshez közeli Disneyland Anaheimben Forrás: Origo

Nem elég a pénz a hó végéig

Különösen a Disneylandben munkát vállalók kerülhetnek nehéz helyzetbe. A kaliforniai Anaheimben, Los Angeles központjától nem messze működik az eredeti és talán leghíresebb egeres-kacsás élménypark.

A lokális gazdaságról az Occidental College készített elemzést, amely feltárta: hihetetlenül megnövekedtek a megélhetés költségei a térségben. Az ott élő nagyközösség kifele virágzó, fejlődő képet mutat, mely az odaköltözők révén létszámban is növekszik. A Disneyland és a város profi jégkorongcsapata rengeteg látogatót, illetve rajongót vonz a környékre, ami viszont az inflációval társulva azt eredményezi, hogy

mind a lakhatás, mind a hétköznapi életvitel költségei az egekbe kúsznak.

S ha még ez nem lenne elég, a Disneylandben dolgozók órabére csökkent is. 2000 és 2017 között átlagosan 15,80 dollárról 13,36 dollárra, ami 15 százalékos visszavágást jelent. De ez csak átlagolt érték,

a dolgozók jelentős részének nem fizetnek 12 dollárnál (kb. 3200 forint) magasabb óradíjat.

A látogatókat szórakoztatók, az ételárusok, animátorok, jegyszedők és a többi munkavállaló, akik a helyszínen a vendégekért dolgoznak, rendre arról számolnak be, mind nehezebben tudnak kijönni bérükből a következő fizetésig.

Fénykép az első Disneyland élménypark eredeti, színezett térképéről, amellyel Walt Disney legendás amerikai rajzfilmkészítő, a park alapítója az anaheimi létesítmény megépítéséhez szükséges anyagi támogatásért pályázott 1953-ban Forrás: MTI/EPA/Van Eaton Galleries/-------------------

De egy másik tanulmányból kiderül az is, átlagosan minden 10 Disney-dolgozóból több mint 1 fő hajléktalanná, vagy saját otthonát elvesztővé vált az elmúlt két évben.

A munkavállalók kétharmada pedig arról számolt be, úgy érzi, jövedelme biztonságosan nem elegendő élelmiszerre sem.

Megváltoztak a dolgok

A Disney-parkban való munkavállalás régen presztízsértékű munkát jelentett, és néhány évtizeddel ezelőtt, az ott megszerzett jövedelem egy biztonságos középosztályi életvitelre is elegendő volt.

A Disney Star Wars tematikájú parkbővítésének egyik látványterve Forrás: ©2015 Disney Enterprises, Inc./Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved. For editorial news use only.

A most e helyen munkát vállalók közül sokaknak felmenőik, nagyszüleik dolgoztak az élményparkban, ők maguk pedig gyerekként szerettek bele a helybe.

Mostanra ez a helyzet megváltozott, és a megkeresett pénz mind kevesebb mindenre elég.

Úgy tűnik, nem csak a Disneyland dolgozóinak okoz nehézséget a megélhetés költségeihez mért csekély jövedelem, és az, hogy megtakarításra többségük gondolni sem tud. Egy friss szövetségi kutatás szerint az amerikaiak 40 százalékának nincs legalább 400 dollár megtakarítása sem a váratlan kiadások fedezésére.