A hurrikánszezon odavág a nyersanyagpiacnak is

tornádó vihar armaggedon kilátás hangulat csúnya fekete
Vágólapra másolva!
Még csak most kezdődött az idei atlanti hurrikánszezon, de a nyersanyagpiaci befektetők már megkongatták a vészharangot. Számos árut fenyeget ugyanis az időjárás, beleértve például az olajat, a földgázt, de a narancsot vagy a gyapotot is.
Vágólapra másolva!

Fokozódnak a feszültségek a nyersanyagpiacon, melyeket most elsősorban az Alberto nevű trópusi vihar okoz, megnyitva ezzel a 2018-as atlanti hurrikánszenzont. A hivatalosan június elejétől november végéig tartó időszak alapvetően tudja felforgatni a nyersanyagpiacokat. Egyes termékekre közvetlen, míg másokra közvetett hatással van, például logisztikai vagy raktározási oldalról – idézi a MarketWatch Patrick Kerr, a Halifax America vezető kereskedőjének véleményét.

Az Alberto beharangozása pedig már a korai szakaszban is megtette a hatását.

A Chevron, a Royal Dutch Shell, valamint az Exxon Mobil le is állították a Mexikói-öbölben működő olaj és gázkitermelést a vihar előtt.

Jönnek a drágulások

Mindeközben a gyapot ára igencsak megugrott az elmúlt időszakban, mivel sokan elkezdtek aggódni, a vihar eláraszthatja az aszályos termést az USA déli területein. Pénteken a júliusi szállítású gyapot ára a harmadik egymást követő héten, durván négy éve nem látott szintre emelkedett. Idén eddig a nyersanyag ára 19 százalékkal izmosodott.

A tavalyi hurrikánok hatásaiból kiindulva azonban arra lehet számítani, hogy más árupiaci termékek is nyomás alá kerülhet.

A tavalyi szezonban például a narancslé határidős jegyzése közel 11 százalékot drágult szeptemberben,

mivel a hurrikánok által veszélyeztetett Florida állam adja az Egyesült Államok teljes narancstermelésének nagyjából 60 százalékát.

A narancslé is drágulhat az időjárás miatt Forrás: Shutterstock

Az állam azonban olyan termékekben is erős, mint a fűrészáru, melynek határidős árfolyama szintén több mint 4 százalékot emelkedett szeptemberben, majd a következő hónapban már 14 százalékos volt a drágulás. Ezt a mozgást elsősorban az hajtotta, hogy befektetők felkészültek az időjárási csapások utáni újjáépítések miatt fellépő keresletre.

Olaj és üzemanyag

Emellett a Harvey hurrikán hatásai miatt tavaly ősszel kétéves csúcsra emelkedett az üzemanyag kiskereskedelmi ára az USA-ban. Az energiapiac esetében az a gond, hogy

az USA olajfinomító kapacitásának több mint 45 százaléka az Öböl partjainál található.

Noha tavaly a hurrikánszezon hozzájárult az olajár emelkedéséhez, brutális drágulás egyrészt a palaolaj-kitermelés miatt nem következett be, másrészt a szakértők is hangsúlyozzák, hogy az USA már nem függ annyira az Öböl-menti offshore kitermeléstől, mint korábban.

A május 24-én kiadott hivatalos amerikai előrejelzés szerint az idei hurrikánszezon történelmi viszonylatban várhatóan átlagos lesz.

Jelenleg 70 százalék esély van arra, hogy 10-16 darab névvel ellátott vihar csap le ebben az időszakban, melyből 1-4 hurrikán lehet igazán jelentős,

elérve az óránkénti 180 kilométeres széllökéseket. Egy átlagos szezonban 12 névvel ellátott vihar van 3 jelentősebb hurrikánnal.