Történelmi lépésre készül az eurójegybank

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Az elemzők jelenleg úgy számolnak, hogy az euró nem fog masszív erősödést produkálni a jövő héten, amikor az eurójegybank döntéshozói összeülnek, hogy megvitassák a monetáris élénkítés lezárását.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban az európai közös deviza talpra tudott állni a politikai sokkok után, és csütörtökön már május közepe óta nem látott magasságba emelkedett az euró a dollár ellenében. Mindez pedig úgy történt, hogy az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozói jelezték, felkészültek arra, hogy a jövő heti ülésen elkezdjék a négy éve tartó élénkítő program lezárását – írja a CNBC.

Noha az élénkítés kivezetéséről szóló párbeszéd már önmagában erősíthetné az eurót a csütörtöki ülés előtt, az elemzők arra számítanak, hogy az európai fizetőeszköz nem fog radikális emelkedésbe kezdeni.

Beárazott kivezetés

Ennek elsődleges oka az, hogy most még nem várható azonnali változás a monetáris politikában, vagyis

a kérdés sokkal inkább az, hogy a döntéshozók adnak-e forgatókönyvet a piacoknak a kivezetéshez

– mondta Todd Elmer, a Citigroup stratégája. Hozzátette, a jelenlegi euró rali sokkal inkább a short pozíciók kiigazításáról szól, és nem az EKB-val kapcsolatos várakozások fűtik.

Az Európai Központi Bank épülete Frankfurtban Forrás: Lex Van Lieshout ANP

Az EKB döntéshozói egyébként fokozatosan jelezték, készek arra, hogy előkészítsék az úgynevezett mennyiségi lazítás (QE), vagyis az eszközvásárlási program kivezetését a jövő csütörtöki ülésen. Jelen állás szerint a QE program szeptemberig tart még, havi 30 milliárd eurós vásárlási ütemmel. Ez pedig azt jelenti, hogy az eurójegybank a szigorítás útjára lép, ami végső soron várhatóan erősebb euróhoz és majd magasabb kamatokhoz vezet.

Pontos időzítés szükséges

Noha az euró potenciális erősödésének gátat szabhatnak a politikai kockázatok, az elemzők arra számítanak, hogy az EKB a következő időszakban óvatosan vezeti majd a piacokat a QE lezárása felé. A Société Générale egyik szakértője, Anatoli Annenkov, szerint például a jövő héten magabiztos, de óvatos hangot üt majd meg a jegybank, viszont

a QE kivezetésének konkrét menetrendjéről legkorábban csak júliusban beszélhetnek a döntéshozók.

Az óvatosságot elsősorban az indokolja, hogy ha az EKB túl korán jelent be valamit, amivel meglepi a piacokat, az elkezdhet hitelességi kérdéseket felvetni – figyelmeztetett Annenkov.