Szárnyra kaphat a réz árfolyama

Gecamines, Kongó, rézbánya
A picture taken on December 1, 2011 shows the STL (Société pour le traitement du terril de Lubumbashi or Company for the treatment of the slap heap of Lubumbashi) processing plant (L) and the Gecamines plant, now largely unused (R) in Lubumbashi. Lumubashi is the heart of the mineral rich Katanga province in the Democratic Republic of the Congo, a major producer of cobalt and copper, which is extracted from this slag heap by the company STL. AFP PHOTO / PHIL MOORE / AFP PHOTO / PHIL MOORE
Vágólapra másolva!
Erős kilátásokkal számolhatnak a befektetők a réz piacán, miután a nyersanyag az elmúlt hetekben ígéretes teljesítményt produkált. Noha a globális kereslet fokozatosan erősödik, a réznek egyelőre túl kell jutnia a közvetlen kihívásokon, melyeket a kereskedelmi háború és a dollár potenciális erősödése jelentenek.
Vágólapra másolva!

A réz piaca végre elkezdett talpra állni több hónapnyi gyengélkedés után, köszönhetően az erős világgazdasági kilátásoknak, melyeket legutóbb a kedvező amerikai munkaerő-piaci adatok is megtámogattak – idézi a MarketWatch Tyler Richey, a Sevens Report szerzőjének véleményét. Az USA-ban egyébként májusban 223 ezer új munkahely keletkezett, míg a munkanélküliségi ráta 18 éves mélypontra, 3,8 százalékra zsugorodott.

Illusztráció Forrás: AFP/Phil Moore/Phil Moore

Az erős kereslettel kapcsolatos várakozások, illetve a kínálati oldal zavarai (főként Dél-Amerikában) egyaránt azt támogatják, hogy a réz árfolyama fölfelé törhet ki a jelenlegi szintekről – hangsúlyozta Richey.

Sztrájkok és árfolyamok

Szintén a drágulás lehetőségét növelik az újabb szakszervezeti tárgyalások a világ legnagyobb bányájában, Chilében.

Amikor ugyanis az Escondida nevű bánya munkásait képviselő szakszervezet 44 napos sztrájkot hirdetett tavaly, mintegy 156 ezer tonna réz tűnt el a piacról.

Vagyis a fém ára feltehetően tovább fog emelkedni, amennyiben nem születik elég gyorsan megállapodás a felek között – figyelmeztetett Robert Stall, az EY szakértője.

A réz határidős árfolyama pénteken fontonkénti 3,30 dolláron állapodott meg, ami idén a legerősebb hétzárás volt. Ráadásul a nyersanyag az elmúlt 11 hétből kilencet pluszban fejezett be.

Illusztráció Forrás: AFP/Pt Newmont Nusa Tenggara

A bikapiac pedig még csak most kezdődött egyes elemzők szerint. Az ázsiai országok izmos kereslete ugyanis tovább hajthatja fölfelé az árfolyamot, és akkor még szó sem esett a megújuló energiák hatásáról a rézpiacon. Ez utóbbi tényező azért fontos, mert számos megújuló energiaforrás berendezései igényelnek igen jelentős mennyiségű rezet.

Akadályok a bika útjában

Ha pedig a bika valóban beindul, és a rendkívül erős kereslet mellé kínálati zavarok is párosulnak, akkor egyes elemzők szerint a 10 dolláros árfolyam sem kizárt.

A jelenlegi talpra állás 2016 januárjában indult meg, amikor is a nyersanyag 2 dolláros árfolyam alatt ütötte meg a mélypontját.

Mindazonáltal a réz igazi ralijához először még le kell küzdenie két közvetlen, és egyáltalán nem elhanyagolható kihívást. A nyersanyag árfolyama ugyanis idén eddig 1 százalékos mínuszban van, szemben a tavalyi 32 százalékos, illetve a 2016-os 17 százalékos emelkedéssel. Ennek pedig egyik oka az amerikai dollár index ereje. Kereskedelmileg súlyozott értéken ugyanis az amerikai deviza 1,6 százalékot emelkedett ebben az évben. Az idei relatíve gyenge teljesítményt részben az emelkedő olajár is okozhatta, mivel ez megemelte a rézkitermelés költségeit.

Szintén komolyabb problémát jelenthet a réz piacán, ha kitör egy globális kereskedelmi háború, és az lelassítja a kínai gazdasági növekedést. Kína ugyanis a világ legnagyobb rézfogyasztója, vagyis a kínai gazdasági adatok igen erős hatással vannak a nyersanyag nemzetközi árfolyamára.

Következésképpen, ha a kereskedelmi feszültségek eszkalálódnak, úgy nem kizárt, hogy a réz árfolyama visszatérjen 3 dollár alá – tette hozzá Richey.