Lehet spórolni: jövőre indul a jegyvásárlás turista világűr-járatokra

sci-fi alien ufo idegen
Man on beach looking up at planet earth orbiting overhead
Vágólapra másolva!
A Quartz a Space News értesülése alapján arról számol be, a Blue Origin, az Amazon alapítójának, Jeff Bezosnak az űrhajózási vállalata, már jövőre megkezdi a jegyek árusítását az első űrturista járatokra.
Vágólapra másolva!

Földkörüli űrutazásra még nem, de a világűr gyors megpillantására jövőre már lehet jegyet venni a Blue Origin nevű, magán űrhajózási vállalatnál jövőre.

Megkezdhető a malacperselyezés

Egy washingtoni konferencián jelentette be a Blue Origin alelnöke, Rob Meyerson, hogy az év második felében megkezdődnek az újabb rakétatesztek a cégnél. De egy új információt is megosztott a hallgatósággal.

A vállalat ugyanis azt tervezi, hogy 2019-ben megkezdi a jegyárusítást az első, saját szervezésű űrturista-járatokra.

Illusztráció Forrás: PhotoAlto/Milena Boniek

Egyelőre arról nem áll rendelkezésre információ, mennyibe fognak kerülni a jegyek. A vállalat mögött álló Jeff Bezos is csak annyit közölt májusban, még nem határozták meg az utak árát, bár az valószínűsíthető, nagy tömegek nem tudják majd megfizetni azokat.

Mindenesetre egy szuborbitális út vélhetően olcsóbb lesz, mint az Elon Musk érdekeltségébe tartozó SpaceX vállalat szervezte, 2022-re tervezett, turista-cél holdutazás.

Kóstoló a világűrből

A Blue Origin nem orbitális utat tervez, azaz a járművek nem állnak földkörüli pályára.

Az utazás szuborbitális élményt ígér.

Ezt a típusú utazást gyakran űrugrásnak is nevezik.

Az objektum (rakéta) ballisztikus pályán eléri a világűrt, de ahelyett hogy pályára állna a Föld körül, minimális kitérés után, visszatér a kiindulási hely, vagy egy attól legfeljebb párszáz kilométerre lévő pont felé.

A SpaceX már 2022-ben felvinné az első holdturistákat Forrás: AFP/Jim Watson

Mindenesetre Bezosék óvatosabbnak tűnnek konkurenseiknél, és

a vállalat addig nem vesz fel foglalásokat a tervezett utakra, amíg minden szükséges engedélyt meg nem kapnak azokra.

Más vállalatok ennél bátrabbak az űrturizmust illetően: az említett SpaceX mellett a Virgin Galactic foglalások százait vette már fel az elmúlt években utazásaira, 250 ezer dolláros (nagyjából 67 millió forint) áron. Ám a cég megoldásai egyelőre még mindig tesztelési fázisban vannak, így egyelőre bizonytalan, mikor indulhatnak el az első kereskedelmi járataik.