A bourbon lehet a kereskedelmi háború nagy áldozata

kentucky Bourbon whiskey,
Vágólapra másolva!
Ahogy a globális vámháború kezd kiteljesedni, az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb terméke, a bourbon lehet a legnagyobb áldozat. Az ellencsapás tehát nemcsak az amerikai gazdaság egyik szimbolikus termékét, de ezzel együtt az amerikai kultúra egyik legfontosabb elemét támadja.
Vágólapra másolva!

Kemény lépésre szánta el magát Kína, Mexikó, Kanada és az Európai Unió, miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette, extra vámokkal sújtja az USA-ba érkező acél- és alumíniumtermékeket. Az előbbi csoport ugyanis közös intézkedésként szintén extra vámokkal vág oda júliustól az amerikai bourbonnek – írja a CNBC.

Amikor az említett „szövetség" egységes stratégiával megy neki a bourbonnek, mint konkrét szeszesitalnak, akkor az egyértelmű jelzés arra nézve, hogy

egy olyan pontot akarnak ütni, amely különösen fájdalmas az amerikai gazdaság számára

– mondja Margie Lehrman, az American Craft Spirit Association ügyvezető igazgatója. Hozzátette, ez a lépés jelentős fenyegetést jelent nemcsak az amerikai gabonaiparra, de a lepárlóüzemek számára is.

Szimbolikus támadás

A lényeg itt az, hogy a bourbon kifejezetten amerikai ital, és nem lehet máshol gyártani, csak az Egyesült Államokban, mióta egy 1964-es kongresszusi határozat elfogadta a bourbont az USA „egyedi termékeként", és meghatározta az előállítással kapcsolatos előírásokat. Következésképpen ez egy olyan szimbolikus célpont a kereskedelmi háborúban, amely célirányosan az amerikai gazdaságot, és nem mellékesen az amerikai kultúrát érinti.

A fentieket jól érzékelteti, hogy

a bourbon szülőhazájában, Kentucky államban állítják elő a világ teljes borubonkínálatának 95 százalékát.

A szektor csak ebben a régióban 17 500 embernek ad munkát, és nagyjából 8,5 milliárd dollárt termel évente – derül ki a Kentucky Distillers Association adataiból.

Szimbolikusnak számít az amerikai bourbon elleni csapás Forrás: Thinkstock

Jól mutatja a nagyságrendeket, hogy Kentucky államban több bourbon hordó van – 6,7 millió –, mint ahányan az egész területen élnek – kb. 4,5 millió ember. Ráadásul a helyi farmerek szintén komolyan profitálnak az iparágból, mivel a bourbonnek hivatalosan minimum 51 százalékban kell kukoricát tartalmaznia. Nem véletlen, hogy Kentucky állam éppen a helyi gazdálkodók támogatása érdekében emelte meg 65 százalékkal a helyi kukorica felhasználását az elmúlt két évben.

Emellett ha a bourbonipar továbbra is folytatni tudná a megkezdett szárnyalását, akkor a várakozások szerint

2020-ra Kentuckyban a gazdasági kibocsátás meghaladná a 10 milliárd dolláros értéket,

a szektor több mint 20 ezer embert fog foglalkoztatna, és nagyjából 200 millió dolláros adóbevételt jelentene az államnak.

Egyesített csapás

Most azonban komoly pofont kaphat az iparág, melynek szereplői az elmúlt időszakban sokat tettek azért, hogy kiaknázzák a fizetőképes külföldi piacokat. Ez igen sok beruházást jelentett, és ha a vámok miatt szűkül a nemzetközi felvevőpiac, sokaknak gondot okozhat a beruházások fedezése.

Kína és az EU keményen visszavághat az Egyesült Államoknak Forrás: 123rf.com

Különösen kemény hatása lehet a kínai és az európai vámoknak, ugyanis ez a két régió jelentős fogyasztója az amerikai szeszesitalnak.

Tavaly Kína 12,8 millió dollár értékben importált amerikai szeszesitalt, melyből 9 millió dollár valamilyen whiskeyt takart.

Az Európa Unió esetében ez az összeg 789 millió dollár volt. A hivatalos adatok szerint az EU-ba exportált az amerikai szeszesitalok 85 százaléka bourbon, Tennesse whiskey, valamint rozswhiskey (rye whiskey) volt.