Leginkább a kékgalléros munkaerő hiányzik a hazai gyártószektorból

acélipar, acélipari munkás
(FILES) In this file photo taken on December 12, 2014 an employee cuts into an aluminium roll at the Constellium factory in the eastern French city of Biesheim. Major steel and aluminium producing nations condemned on March 2, 2018 US President Donald Trump's plan to impose tariffs on the industry, as stock markets plunged on fears of an imminent tit-for-tat trade war. / AFP PHOTO / Patrick HERTZOG
Vágólapra másolva!
Betanított munkásokra lenne nagy szükség, ráadásul az ő esetükben tapasztalható a legnagyobb mértékű fluktuáció is – állítják a Staff House Zrt. által megkérdezett HR-szakértők. A kutatásból az is kiderül, hogy az életkori eloszlást tekintve a húszas éveikben járó fiatalok közül vállalnak legkevesebben gyártó vállalatoknál munkát.
Vágólapra másolva!

Az akár 40-50 százalékot is elérő fluktuáció a betanított munkások körében a legmagasabb arányú. A kutatásban résztvevő humánerőforrás-szakemberek tapasztalatai azt mutatják, hogy a segédmunkás és szakmunkás pozíciókra jellemző munkaerőhiány mértékét sokszorosan meghaladja a betanított munkás pozíciókból hiányzó dolgozók aránya.

Mivel a gyártó szektorban foglalkoztatottak nagy része kékgalléros munkavállaló, így az esetükben tapasztalható fluktuáció az egész szektor termelékenységét veszélyezteti, amennyiben a vállalatok nem tudják biztosítani a kellő számú dolgozót.

Ezt szem előtt tartva a dolgozók megtartása – és ennek eszközei kulcskérdéssé váltak a szektor érintettjei számára.

"Azonban az tapasztalható, kifejezetten magas fluktuáció ellenére sajnos még mindig sokan csak kismértékben élnek ezzel a lehetőséggel, így a jó példákat és az előnyöket nem lehet kellően kihangsúlyozni – egészítette ki a kutatás eredményeit Kondor András, a Staff House vezérigazgatója.

A betanított munkások nagyon hiányoznak a gyártó szektorból, ráadásul a fiatalok kevés számban jelentkeznek Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A munkaerőhiány problémáját súlyosbítja az életkori megoszlás, így a gyártó szektor komoly hiányt szenved a friss munkaerőből.

A kutatás szerint éppen a friss tudással rendelkező, fizikai terhelést jól bíró fiatal generáció hiányzik az ilyen tulajdonságokat kifejezetten megkövetelő szektorból.

A főként a Z-generációba tartozó munkavállalók bevonzása és megtartása jelenleg az egyik legnagyobb kihívás a szakértők számára.

„A fiatalok azok, akiket kifejezetten érdemes célcsoportnak tekinteni a munkáltatóknak, hiszen legtöbbjüknek még nincs családja, karrierjüket most kezdik még csak építeni, így könnyebben elkötelezhetők egy-egy vállalat felé, valamint a gyártó szektorban elvárt kihívásoknak is (mint a fizikai terhelhetőség és munkabírás) nagyobb eséllyel tudnak megfelelni. Azonban arra, hogy nagyobb távolságot tegyenek meg – ami jelenleg a munkaerőhiány eredményeként a gyártó szektor munkavállalóinak kritériuma – csakis bizonyos előnyök esetén hajlandók. Ilyen előny lehet a megfelelő és minőségi szállás, amely a pályakezdő és relatív alacsonyjövedelmű fiatalok számára az önállósodás egyik sarokkövét, az elérhető lakhatást jelentheti" – mutatott rá Kondor András.