Így forradalmasítja a technológia a bányacégeket

mining accident Horizontal
A current view of Fundao dam, Samarco's iron ore waste dam in Mariana, Minas Gerais state, Brazil on October 23, 2017. Next November 5 marks the second anniversary of the burst of the iron ore waste dam of Samarco -owned by BHP Billiton and Vale SA- which killed nineteen people and destroyed the villages of Bento Rodrigues and Paracatu de Baixo and the Doce River ecosystem in the worst mining accident in Brazil's history. / AFP PHOTO / DOUGLAS MAGNO
Vágólapra másolva!
A bányacégek működését ugyanúgy forradalmasítják az új technológiai megoldások, mint az egyéb iparágakban működő szereplőkét. Az önjáró teherautóktól a dolgozók fáradtságát figyelő „okossisakokig" számos eszköz javítja a vállalatok teljesítményét.
Vágólapra másolva!

Az ausztráliai székhelyű BHP bányaóriás a világ minden táján működik és termel ki nyersanyagokat. Emellett több mint 60 ezer dolgozót és szerződéses partnert foglalkoztat, és bár sokak fejében élhet még a régi kép arról, hogyan is folyik a bányászat, a technológiai változások ezt az iparágat sem hagyták érintetlenül – írja a CNBC.

Miként a BHP technológiai vezetője, Diane Jurgens hangsúlyozta, az iparágnak szembe kellett néznie azzal a hatalmas kihívással, hogy

a világgazdaság növekedése rendkívül erős keresletbővülést hozott, ahogy a globális népesség mellett az életszínvonal is megnőtt.

Következésképpen a szektor szereplőinek folyamatosan újítaniuk kellett ahhoz, hogy fenn tudják tartani a stabil kínálatot és megmaradjanak megbízható kitermelőknek. Ehhez azonban nem lehetett megkerülni a technológiai innovációt sem.

Növekedés és innováció

Éppen ezért a BHP is igyekszik lecsapni a forradalmi technológiai újításokra. „Sokan meglepődnének, ha tudnák, milyen jelentős mértékben használ föl a bányaipar különböző technológiai újításokat és innovatív megoldásokat" – tette hozzá Jurgens.

Ezek közé tartoznak például az önjáró teherautók, melyek akár 250 tonnányi nyersanyagot is képesek megmozgatni, vagy az automatizált fúróberendezések. A BHP tehát a teljes ellátási láncában alkalmaz fejlett technológiai megoldásokat – hangsúlyozta a technológiai vezető. Jó példa erre azoknak az eszközöknek a beépítése a munkába, melyek hatékonyabban tudják föltérképezni, hogy mi van a föld alatt, és így a cég könnyebben találja meg és termeli ki az egyes nyersanyagokat.

A technológiai fejlődés a bányákat is elérte Forrás: AFP/Pt Newmont Nusa Tenggara

Ráadásul már ma is érezhetők a technológiai fejlődés hatásai. Egy tavaly novemberi cikkben éppen Jurgens emelte ki, a nyugat-ausztráliai vasércbányák automata fúrói nemcsak a termelési produktivitást növelték meg, de az amortizációs és karbantartási költségeket is csökkentették.

Kényelmes és biztonságos

Az innovációk emellett közvetlen hatást gyakorolnak a vállalatnál dolgozók munkakörülményeire is.

A társaság például használ olyan „okossisakokat" a chilei Escondida rézbányában, melyek elemzik a munkások agyhullámait, és ezzel jobban monitorozható a kimerültségük.

Ezzel együtt az automata fúrókészülékek azt is lehetővé teszik, hogy a gépet felügyelő dolgozónak ne kelljen a hőségben ülnie egész nap a gép mellett. Most már gond nélkül lehetséges, hogy a szakember egy irodában üljön, és egyszerre felügyeljen három fúróberendezést is. Ezzel pedig a munka nem csupán sokkal kényelmesebb, de sokkal biztonságosabb is – tette hozzá Jurgens.