Mennyit ér a globális pornóipar?

Pornhub, hekker, hekkertámadás, vírus
A Pornhub szerencsére hamar eltávolította az észrevétlenül garázdálkodó vírust
Vágólapra másolva!
A videómegosztó oldalak népszerűségének megugrásával az internethasználók számára gyakorlatilag pillanatok alatt elérhetővé váltak a felnőtteknek szóló filmek. Az online pornó robbanásszerűen növekvő szektorrá vált, azonban a mai napig rejtély, hogy pontosan mekkora bevételt termel évente az amerikai, vagy a globális szexipar.
Vágólapra másolva!

A pornóipar az internet és a videómegosztó oldalak elterjedésével szintet ugrott a VHS-korszak óta, és dollármilliárdos üzletté nőtte ki magát. A felnőtteknek szóló filmek robbanásszerűen árasztották el az internetet, és szinte felfoghatatlan statisztikák terjednek a keresések és a letöltött adatok nagyságáról.

Az Esquire összesítése szerint csak 2017-ben 28,5 milliárd látogatója volt a leglátogatottabb pornóoldalnak,

ami napi 81 milliós átlagnak felel meg.

A Pornhub oldalra 2017-ben összesen 4 millió videót töltöttek fel, aki ezt végig akarná nézni, annak megállás nélkül 68 évre lenne szüksége.

A Psychologhy Today 2016-os cikke alapján

az internet 30 százaléka gyakorlatilag pornó.

Mondani sem kell, hogy egy ekkora szektor rengeteg pénzt termel.

Mekkora üzlet a pornó?

Ezt a kérdést teszi fel a qz.com oldal is, amely több elemzésből szemezgetve arra a következtetésre jutott, hogy valahol

4 és 15 milliárd dollár között vannak a bevételek csak az Egyesült Államokban.

Az XBIZ alapítója, Alex Helmy által adott becslés a legóvatosabb, ő jelenleg 6 milliárd dollárosra teszi a szektor bevételeinek nagyságát. Azonban valószínű, hogy ez az adat jelentősen alábecsüli a piac nagyságát, ugyanez a vállalat 4 milliárd dollárt mondott 2001-ben, és 5 milliárd dollárt 2012-ben.

Az LA Weekly szerint valószínűtlen, hogy az elmúlt másfél évtizedben a szektor pusztán 50 százalékos növekedést mutatott volna.

A Pornhub jelenleg a legnagyobb oldal a szektorban Forrás: AFP/2017 Getty Images/Ethan Miller

Hogy miért fals ez az adat, arra több magyarázat is akad. Egy évtizede még DVD-korszak volt, sehol sem voltak az online előfizetős oldalak, amelyek ma a legnagyobb bevételt termelik.

Azonban az is igaz, hogy azóta megjelentek az ingyenesen elérhető, pusztán a reklámbevételre alapozó videómegosztó oldalak is, és illegálisan letölteni egy filmet egyszerűbb, mint valaha.

Hasonló kételyeket fejezett ki a Telegraph oldal is,

amely szerint egy régóta beragadt lemez a 4 milliárd dolláros összeg,

hiszen minden bizonnyal ennek többszöröséről van szó.

Erre bizonyíték lehet a Pornhubon mért növekedés, amely egészen megdöbbentő: öt év alatt gyakorlatilag a duplájára ugrott a látogatók száma.

Folyamatos az emelkedés Forrás: Origo, Pornhub

Emiatt a Telegraph cikke arra jutott, hogy jelenleg a pornóipar bevétele

összesen 15 milliárd dollár lehet az Egyesült Államokban.

Ha ez a reálisnak tekinthető becslés fedi a valóságot, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy mekkora összegről van szó.

A Quartz ábrája szerint ez nagyobb összeg, mint az NBA, Hollywood vagy a Netflix 2018-as becsült bevétele (a számok milliárd dollárban szerepelnek):

A 15 milliárd dolláros USA-béli bevételt látszik alátámasztani egy NBC cikk is, amely 2015-ben 10-12 milliárd dollárra saccolta a bevételek nagyságát az országban, míg globális szinten 97 milliárd dollárról írt.

Ez több, mint Ukrajna 2017-es GDP-je.

Azonban a pornóipar nagyságának megbecslése rendkívül bonyolult munka; noha több tanulmány is készült,

de ezek eltérő szektorokat vizsgálnak, eltérő módszertannal.

Emiatt szinte lehetetlen feladat összesíteni az amatőr szektor, a webkamerás piac, a szexuális segédeszközök és a sztriptíz klubok bevételeit, ráadásul az online videók piaca is rendkívül gyorsan, már-már követhetlenül fejlődik.