Emiatt intenek be tömegével a kínai munkavállalók

Yingli
--FILE--Chinese employees work at the manufacturing line of PV modules at the plant of Tianjin Yingli solar Group in Tianjin, China, 12 March 2013. Stronger domestic demand helped Chinas factory activity to rebound in March, with new orders up sharply in a sign that the underlying economic recovery is strong enough to weather any risks from patchy export performance, surveys showed on Monday (1 April 2013).Chinas official manufacturing purchasing managers index (PMI) released by the National Bureau of Statistics rose to an 11-month high of 50.9 in March, above the 50-point level that indicates growth on the month, but below a Reuters poll consensus forecast of 52.0.A separate survey by HSBC showed its final PMI climbing to 51.6 last month, roughly in line with a flash reading of 51.7 and up from Februarys 50.4.The twin PMI surveys suggest the speed of revival in the worlds No. 2 economy may not be as brisk as some think, as unsteady foreign demand for Chinese exports remained a constraint.
Vágólapra másolva!
Kezdenek torkig lenni a fiatal kínai munkavállalók, különösen a millenniumi generáció tagjai, a vég nélküli túlórázásból, ezért sorra hagyják ott munkahelyeiket – írja a BBC. A 12 órás munkanapok valóban megterhelők, de ahhoz, hogy ennek sokan hátat mernek fordítani, az is kellett, hogy a kínai középosztály nagyon megerősödött az elmúlt másfél évtizedben.
Vágólapra másolva!

Az alacsonyabb presztízsű munkakörökben dolgozók mind kevésbé hajlandók a túlórázásra Kínában. Sokan közülük megtehetik, hogy otthagyják állásukat a megterhelés miatt. Különösen a legfiatalabbak: őket gyakran már szüleik is képesek anyagilag támogatni addig, amíg elfogadható munkamennyiséget jelentő állást találnak magukra.

A mamutok tehetnek róla

A kínai munkakultúrában is jelen van, de nem olyan erős a hagyománya a végtelenbe nyúló túlórázásnak, mint például Dél-Koreában, ahol a világ legtöbbet dolgozó és túlórázó – sokszor azt önként vállaló, sőt, szívesen választó – munkavállalói vannak. Napjaink vezető kínai cégei, közöttük is elsősorban a nagy techvállalatok, nagyra növésük során ezen is változtattak.

Például a Tencent: munkavállalói szó szerint éjjel-nappal dolgoztak azért, hogy a vállalatot sikerre vigyék.

A mára meghatározó kínai vállalatoknak is köszönhető, hogy a munkáltatók elvárják a dolgozótól a végtelen túlórázását Forrás: AFP/Imaginechina/Dycj

A többi cég pedig ezeket a példákat próbálja követni. A munkavállalók és a kínai munkaügyi szakemberek beszámolóiból az a kép rajzolódik ki, számos feltörekvő kínai vállalatnál

a siker egyik fontos részének tekintik azt, hogy ha kell, a dolgozó folyamatosan és sokat túlórázzon.

Ezt azonban sok alkalmazott nem így gondolja. Főként az e-kereskedelemben és annak kapcsolódó logisztikájában gyakori, hogy a 8 órás munkanapok 12 órásra nyúlnak, mégpedig rendszeresen, hosszabb időszakon át. A nagyobb városokban pedig teljesen általános, ha valakinek egy órát vagy ennél többet is igénybe vesz a munkahelye és az otthona közötti távolság megtétele. Ez tovább csökkenti a pihenésre, vagy az egyéb elfoglaltságokra fordítható időt.

Panaszkodnak amiatt is a dolgozók, hogy jövedelmük alacsony a nagyvárosi élet emelkedő költségeihez.

Hiába épül sok ingatlan egy-egy fejlődő településen, ha munkabérük nem elég a lakbérre sem.

Sok munkavállaló pedig ezt nem vállalja, és inkább felmond, a munkáltatók pedig úgy tűnik, nem is marasztalják őket, hiszen érkezik helyükre más.

Sokan hátat fordítanak azoknak a munkahelyeknek, ahol hat napot, napi 12 órát is dolgozniuk kell Forrás: Imaginechina/Wei Ta

Szociális fordulat kellett

Ehhez persze az is kellett, hogy a középosztály komolyan megerősödjön, illetve a szegényebbek felemelkedésével, létszámban is felduzzadjon.

A 2012-es adatok szerint, Kína városi lakosságának 70 százaléka keresett évi 9000 és 34000 dollár között. 2000-ben még csak 4 százalékuk jövedelme érte el ezt a sávot.

A fiatalabb generációk képviselői ezért nem egyszer megteszik azt, hogy úgy hagyják ott munkahelyüket – jellemzően az alacsonyabb iskolai végzettséggel is betölthető állásokat –, hogy előtte nem kerestek maguknak másik állást. Sok családnál ugyanis a szülők támogatásával vészelik át a rendszeres jövedelem nélküli időszakot.

Főként az e-kereskedelemben van jelen a túlórázás Forrás: Imaginechina/Liang Zhen

Általános tapasztalat az is, hogy a túlórákat a munkáltatók gyakran nem fizetik ki.

Egyes vállalatoknál teljesen megszokott az, hogy valaki a hét hat napján, napi 12 órát dolgozzon.

Az egyik munkaügyi előadó megjegyzi: ez egyébként törvényellenes. Bizonyos munkakörökben – pilóták, vonatvezetők – megengedett a jogszabályok szerint is a 8 órát meghaladó, folyamatos munkavégzés. De az egyértelműen kijelenthető, hogy például az e-kereskedelmi szektorra ez nem vonatkozik.