Történelmi fordulatot produkáltak a világ milliárdosai

gazdag, milliárdos, pénz, dollár, pénz, üzletember
Vágólapra másolva!
Ázsia immáron több milliárdosnak ad otthon, mint Észak-Amerika – derül ki a Wealth X friss kimutatásából. Noha az egyes országok tekintetében az USA még mindig az élen áll, régiós szinten Ázsia lenyomta Észak-Amerikát.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai térség milliárd dolláros vagyonnal rendelkező lakossága majdnem harmadával, 29,2 százalékkal emelkedett a tavalyi évben. Ezzel Ázsiában már 784 szupergazdag magánszemély él – idézi a CNBC a Wealth X Billionaire Census 2018 című felmérését.

Mindeközben Észak-Amerika csupán sokkal enyhébb, 11,2 százalékos növekedést könyvelhetett el, és ezzel 727 milliárdosa van a régiónak.

Ez pedig történelmi adat, mivel a mérések kezdete óta először fordult elő, hogy Ázsiában több milliárdos él, mint Észak-Amerikában.

Ezzel együtt országokra lebontva még mindig az látszik, hogy az Egyesült Államokban él a legtöbb milliárdos magánszemély (680 fő), azonban az ázsiai növekedés ennél sokkal lényegesebb és mélyebb trendet jelez a szupergazdagok között.

Ázsia ad otthont ezzel a világon élő 2754 milliárdos személy 28,5 százalékának, bár ezzel még mindig elmarad Európától, ahol a milliárdosok 29,8 százaléka él. Észak-Amerika viszont így már csak a harmadik a térségek összesített listáján, 26,4 százalékkal.

Ázsiában gyorsan nő a milliárdosok száma Forrás: 123rf.com

Ha azonban az összvagyon tavalyi növekedését vizsgáljuk, az látszik, hogy Ázsia abszolút világverő, és ez tűnik igazán fontos trendnek.

A térségben ugyanis 49,4 százalékkal 2300 milliárd dollárra nőtt az összvagyon, amivel a növekedési ütem bőven lenyomta Észak-Amerikát (22,8 százalék), valamint Európát (14,9 százalék) is.

A jelentős izmosodást Kína vezette, mivel a világ második legnagyobb gazdaságában a milliárdosok vagyona 61 százalékkal, 1100 milliárd dollárra bővült. Mindazonáltal a jelentésből kitűnik, hogy Indiában és Hongkongban is igen komoly mértékben erősödtek a vagyonok a tavalyi évben.

A jelentés egyébként elsősorban az összehangolt világgazdasági növekedéssel, illetve az emelkedő részvénypiacokkal magyarázta a milliárdosok számának emelkedését. Ezzel együtt az anyag két érdekes és fontos megállapítást is tett. Egyrészt a milliárdosok vagyona tavaly minden régióban gyorsabban emelkedett, mint a teljes népesség. Másrészt a női milliárdosok létszáma 18 százalékkal bővült, lenyomva ezzel a férfiak növekedési rátáját.