Két órával zárás előtt, az áruházlánc polcairól az ott dolgozók begyűjtik az aznapi lejáratú zöldség-gyümölcsöt, hogy azokat a szociálisan nehéz helyzetben lévők kaphassák meg.
Az országos hálózattal bíró szupermarketlánc először 50 áruházában vezette be a gyakorlatot, amit most kiterjesztenek 2500 boltra. Az ezekből kikerülő és átadott, fogyasztásra alkalmas élelmiszer az előzetes számítások szerint, évente
8 millió étkezésre elegendő élelmiszert jelent.
A Co-op programja részben gyökeres újdonságot jelent a jótékonyság és a rászorulók támogatásának áruházi gyakorlatában.
Pékáru és kenyér eddig is viszonylag nagy mennyiségben került a cégektől a jótékonysági szervezetekhez,
ám a Co-op a zöldségek és gyümölcsök mellé, bevonná a nyershúsukat, a lejárati dátumhoz közeli készételeket, vagy akár a pizzákat is.
Azt is jelezték, ennek a gyakorlatnak a bevezetésével, megszüntetik a frissáruknál a boltzárás előtti, utolsó órás leárazásokat.
Az áruházlánc mintegy 1500 településen van jelen üzleteivel. A cégnél azt szeretnék elérni, hogy mindenütt a lokális igények szerint, a helyben működő segítő szervezetekkel rugalmasan együttműködve bonyolítanák az adományételek átadását. Így azok a leginkább rászorulókhoz, hajléktalanokhoz, gyermekétkezetési konyhákra jutnának el, vagy épp idős személyekhez.
Az áruházlánc vezető munkatársai nyilatkozataikban jelezték, feltett szándékuk, hogy ebben a gyakorlatban
valamennyi, az Egyesült Királyság területén működő boltjuk részt vegyen.
A Co-op-nál kiemelték, fontosnak tartják, hogy az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódóan, a pékáruk és kenyérfélék mellett, változatos élelmiszerhez jussanak azok, akik ezt önerőből nem biztos, hogy képesek megoldani.
A cég már 2013 óta együttműködik egy, az éhezés felszámolásáért küzdő szervezettel. Az azóta eltelt időben, már 3 millió étkezésre elegendő élelmiszert juttattak el a rászorulókhoz.