Közvetlenül a polcokról támogatja a rászorulókat egy áruházlánc

zöldség
Vágólapra másolva!
Újfajta módon támogatja a rászorulókat zöldség-gyümölcs áruval az egyik brit áruházlánc, a Co-op – számol be a The Guardian. Már boltzárás előtt két órával begyűjtik polcaikról azt az árut, amelyet jótékonysági szervezetek és kisközösségek részére átadnak, és ami egyébként ételhulladékként végezné.
Vágólapra másolva!

Két órával zárás előtt, az áruházlánc polcairól az ott dolgozók begyűjtik az aznapi lejáratú zöldség-gyümölcsöt, hogy azokat a szociálisan nehéz helyzetben lévők kaphassák meg.

Nyolcmillió étkezésre elegendő

Az országos hálózattal bíró szupermarketlánc először 50 áruházában vezette be a gyakorlatot, amit most kiterjesztenek 2500 boltra. Az ezekből kikerülő és átadott, fogyasztásra alkalmas élelmiszer az előzetes számítások szerint, évente

8 millió étkezésre elegendő élelmiszert jelent.

A Co-op programja részben gyökeres újdonságot jelent a jótékonyság és a rászorulók támogatásának áruházi gyakorlatában.

Kétórával zárás előtt begyűjtik a pulton utána már nem tartható árukat az áruházláncnál, hogy az a rászorulókhoz jusson el Forrás: Shutterstock

Pékáru és kenyér eddig is viszonylag nagy mennyiségben került a cégektől a jótékonysági szervezetekhez,

ám a Co-op a zöldségek és gyümölcsök mellé, bevonná a nyershúsukat, a lejárati dátumhoz közeli készételeket, vagy akár a pizzákat is.

Azt is jelezték, ennek a gyakorlatnak a bevezetésével, megszüntetik a frissáruknál a boltzárás előtti, utolsó órás leárazásokat.

Rengeteg települést érint

Az áruházlánc mintegy 1500 településen van jelen üzleteivel. A cégnél azt szeretnék elérni, hogy mindenütt a lokális igények szerint, a helyben működő segítő szervezetekkel rugalmasan együttműködve bonyolítanák az adományételek átadását. Így azok a leginkább rászorulókhoz, hajléktalanokhoz, gyermekétkezetési konyhákra jutnának el, vagy épp idős személyekhez.

Az áruházlánc vezető munkatársai nyilatkozataikban jelezték, feltett szándékuk, hogy ebben a gyakorlatban

valamennyi, az Egyesült Királyság területén működő boltjuk részt vegyen.

A Co-op azt ígéri, a programot hamarosan kiterjesztik a friss húsokra, készételekre is, hogy segítség a rászorulók változatos étkezését Forrás: Getty Images/iStockphoto/Pixfly/Pixfly

A Co-op-nál kiemelték, fontosnak tartják, hogy az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódóan, a pékáruk és kenyérfélék mellett, változatos élelmiszerhez jussanak azok, akik ezt önerőből nem biztos, hogy képesek megoldani.

A cég már 2013 óta együttműködik egy, az éhezés felszámolásáért küzdő szervezettel. Az azóta eltelt időben, már 3 millió étkezésre elegendő élelmiszert juttattak el a rászorulókhoz.