Két éve nem látott meglepetés érkezett Japánból

Japán
Japanese Prime Minister Shinzo Abe walks past a national flag made of flowers at an altar upon his arrival for a memorial service for those who died in the battle of Okinawa during World War II at the Peace Memorial Park in Itoman, Japan's southern islands prefecture of Okinawa, on June 23, 2015. Japan on June 23 marked the 70th anniversary of the end of the Battle of Okinawa, the bloodiest episode in the Pacific War, which killed 200,000 people. AFP PHOTO / Toru YAMANAKA / AFP / TORU YAMANAKA
Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb mértékben zsugorodott a japán gazdaság az idei év elején, amivel évtizedek óta nem látott menetelést tört meg a szigetország. Kilenc negyedév óta nem volt ugyanis példa arra, hogy a japán GDP csökkenést produkáljon.
Vágólapra másolva!

Véget ért a nyolc negyedévig tartó növekedési sorozat Japánban, miután a szerdán közzétett adatok szerint a szigetország gazdasága éves alapon 0,6 százalékkal gyengült. Ez pedig érezhetően keményebb zsugorodás az elemzők által várt 0,2 százaléknál – írja a CNBC.

A fordulat azért is jelentős, mert

a mostani növekedési periódusnál csak egy felfutási hullám volt hosszabb az elmúlt évtizedekben.

Akkor, 1986 második és 1989 első negyedéve között a japán gazdaság 12 negyedéven keresztül mutatott folyamatos bővülést, azonban ez az időszak éppen egy veszély buborékot szült.

Mindeközben a tavalyi negyedik negyedéves növekedést is felülvizsgálták, és a friss számok szerint 2017 végén a szigetország mindössze 0,6 százalékkal erősödött, szemben a korábban becsült 1,6 százalékkal.

Kockázatos talpra állás

Bár a közgazdászok úgy vélik, a mostani gyengülés csupán időleges lesz, mégis fennáll a kockázata annak, hogy ha megromlik a kereskedelmi viszony az Egyesült Államokkal, az jelentősen rontaná az exportkeresletet, csökkentve ezzel a gazdasági növekedés esélyeit.

A vártnál is jobban szűkült a japán gazdaság Forrás: Flickr, Dick Thomas Johnson

Globálisan megfigyelhető, hogy

az informatikai eszközök korrekciós időszakon mennek keresztül, ami rányomja a bélyegét a japán exportra, illetve az ország feldolgozóipari kibocsátására

– hangsúlyozta Yoshimasa Maruyama, az SMBC Nikko Securities vezető piaci elemzője. Hozzátette, ennek ellenére nem valószínű, hogy a szigetország gazdasága tovább gyengül majd. A világgazdaság ugyanis jól teljesít, a jen pedig a 110-es szinten túl forog a dollárral szemben, vagyis ha az export újra beindul, a japán gazdaság is növekedésnek indulhat.

Óva intő számok

Külön érdekesség, hogy a tőkeberuházások 0,1 százalékkal csökkentek a vizsgált időszakban, noha a várakozások 0,4 százalékos növekedést vetíttek előre. Ez azért fontos, mert a vállalati beruházások elmaradása arra utal, hogy

a cégek talán mégsem olyan erősek, mint ahogy azt a szakértők korábban gondolták.

Negyedéves alapon egyébként a GDP 0,2 százalékkal csökkent, szemben az elemzői várakozásokkal melyek változatlanságot vetítettek előre. A külső kereslet (export mínusz import) 0,1 százalékkal bővült az első negyedévben, vagyis az import nagyobb ütemben gyengült, mint a kivitel. Eközben a fogyasztói költsék is enyhe csökkenést mutattak.

Mindazonáltal – és ez a japán gazdaság szempontjából jelentős – az exportnövekedés veszített a korábbi lendületéből. A kivitel ugyanis csak 0,6 százalékkal erősödött, szemben a megelőző negyedévben mért 2,2 százalékkal.