Szárnyal a fizikai dolgozók órabérének növekedési üteme Magyarországon

metu diploma2016
2014 december 23-án leállt hazánk utolsó mélyművelésű szénbányájának termelése. Édesapám, Kerepeczki Egon, közel 25-évig dolgozott a Márkushegyi Bányaüzemben. Mélyen a bányában megérezhette, hogy milyen az, amikor 500 méter mélyen a föld alatt egy vágatban 5-6 ember, 8 órán keresztül be van zárva és termelik a szenet. Több generációs bányászcsalád tagjaként büszke arra, hogy bányászcsaládból származik. A róla készített multimédiában arról mesél, hogy mit is jelent neki a bányászélet
Vágólapra másolva!
Az idei első negyedévben 959 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, ami több mint 10 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Ezt a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. hozta nyilvánosságra közel 7 ezer dolgozó béradatai alapján készített elemzés alapján.
Vágólapra másolva!

A cég és a BDO Magyarország tanácsadó vállalat közös közleménye szerint

a növekedés a betanított munkásoknál 8 százalék, a szakmunkásoknál pedig 13 százalék körül alakult.

A fizikai dolgozóknál a szakmunkások átlagos órabére elérte az ezer forintot, a betanított munkát végzők pedig 924 forintos átlagos órabérre számíthattak.

A régiók szerint jelentős az eltérés a bérek között:

míg például Dél-Dunántúlon, illetve Észak-Magyarországon 900-950 forint között alakul egy szakmunkás átlagos órabérre, addig Közép-Magyarországon már az 1200 forinthoz közelít.

A fizikai dolgozók bére jelentős növekedésnek indult Fotó: Kerepeczki Anna

- mondta Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója.

A további órabér-emelések is valószínűek, hiszen a versenyszférában zajló bértárgyalások jellemzően kétszámjegyű bérnövekedést vetítenek előre.

A felsőbb vezetői, illetve fizetési kategóriákban továbbra is jóval kisebb mértékű béremelkedés, mintegy 2-4,5 százalék közötti érték tapasztalható.