Gépekre költöttek a legtöbbet az élelmiszeripari vállalkozások

gazdaság állat feldolgozás baromfi baromfifeldolgozás libahús szájmaszk üzem alkalmazott
Kiskunfélegyháza, 2016. december 5. Hízott libát dolgoznak fel az Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. kiskunfélegyházi üzemében 2016. december 5-én. A víziszárnyas-termékeket előállító cég 805 millió forintos kapacitásbővítő beruházást hajt végre, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium 402 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással segít. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Főleg gépekre, berendezésekre költöttek tavaly az élelmiszeripari cégek – ez derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) elemzéséből, mely a magyarországi élelmiszeripari vállalkozások 2017-es beruházásait és pénzügyi helyzetét foglalta össze.
Vágólapra másolva!

„A beruházások és a főbb pénzügyi mutatók várható alakulása az élelmiszeriparban 2017. év" című AKI-kiadvány összesen 574 élelmiszeripari vállalkozás jelentése alapján készült. Az élelmiszeripari beruházások értéke vállalkozások körében 65 százalékkal magasabb volt 2017-ben, mint 2016-ban - írja az Agrotrend.hu.

A beruházások összetétele a következőképpen alakult:

az élelmiszeripari beruházásokra fordított teljes összeg 61 százalékát gépekre és berendezésekre, 30 százalékát épületekre és építményekre, 6 százalékát járművekre fordították 2017-ben,

majdnem pontosan annyit, mint 2016-ban. A legnagyobb értékű beruházások az édességgyártás, a keményítőgyártás, a baromfihús-feldolgozás, az üdítőital-, az ásványvízgyártás és a máshova nem sorolt élelmiszergyártás szakágazatokban történtek, amelyek együtt az összes élelmiszeripari beruházás 44 százalékát tették ki.

Az élelmiszeripari cégek beruházásaik közel kétharmadát gépekre és berendezésekre fordítják Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A beruházás értéke alapján a 11 legnagyobb a teljes élelmiszeripari beruházás 19 százalékát fedte le közel 34 milliárd forint értékben.

A 19 fő feletti foglalkoztatottal működő élelmiszeripari vállalkozások tavaly – 2016-hoz képest – 4 százalékkal magasabb nettó árbevételt értek el. Az aktivált saját teljesítmények értéke 2 százalékkal alacsonyabb, míg az egyéb bevételek 9 százalékkal magasabbak a 2016-oshoz képest. A jelentést tett vállalkozások márciusi előrejelzései alapján a nettó árbevétel 91, az egyéb bevétel 81 százaléka 2017-ben élelmiszeripari tevékenységből származott. Ugyanez a részesedés 2016-ban is hasonló volt. A ráfordításokon belül az anyagjellegű ráfordítások becsült összege 3, míg a személyi jellegű ráfordítások 6 százalékkal magasabbak, mint a 2016. évben. A vizsgált körben az üzemi tevékenység eredménye várhatóan 7 százalékkal nő 2017-ben a megelőző évhez képest.

A teljes cikk itt olvasható el.