Hosszú életre készülhetnek a gazdagok

befektetés siker luxus gazdagság hangulat
Vágólapra másolva!
Bár a világ legmagasabb várható élettartammal bíró térségeiben átlagosan kissé több mint 80 évig élhetnek az emberek, egy felmérés szerint a gazdagok jelentős része 100 éves élettartammal tervez. Mindezért pedig fizetni is hajlandók a vagyonosok.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt néhány évtizedben a Föld szinte minden térségében jelentősen megemelkedett a várható élettartam. Kínában, az Egyesült Államokban és Európa keleti részén az emberek azzal számolhatnak, hogy átlagosan a 70-es éveik végéig fognak élni – derül ki az OECD adataiból.

Nyugat-Európában és Japánban azonban jobb a helyzet, ott kicsivel több mint 80 év a várható élettartam

– írja a Bloomberg.

A gazdagok többsége azonban nem elégszik meg ezzel, és a UBS kutatásából kiderül, az átlagosnál sokkal tovább kívánnak élni. A vagyonos befektetők 53 százaléka nyilatkozta, arra számít, 100 évig fog élni.

Vagyonok és vágyak

Noha a három számjegyű életkor elérése nem könnyű, messze nem olyan elérhetetlen, mint egykor volt. Egyrészt egy átlagos japán nő már így is 87 éves koráig él, másrészt a kutatások egyértelműen arra utalnak, hogy a vagyon megnöveli a várható élettartamot.

A gazdagok bőven áldoznak a hosszú életért Forrás: AFP/Mark Wilson

Az Egyesült Államokban például

a leggazdagabb 1 százalékhoz tartozó nők átlagosan 10 évvel tovább élnek, mint a legszegényebb 1 százalékhoz tartozó társaik.

A férfiak körében ez a szakadék 15 év – olvasható ki egy 2016-ban közöl tanulmányból.

A UBS felmérése szerint egyébként a német befektetők vezetik a listát, az ő körükben 76 százalék tervezi elérni a 100 éves életkort. A második helyre Svájc futott be (68 százalék), míg a harmadik Mexikó lett (67 százalék). Az említett Egyesült Államokban azonban a válaszadók mindössze 30 százaléka nyilatkozott így.

Egyenlőtlenség és élettartam

A kívánt cél elérése azonban nem költségmentes, és ezt a gazdagok is pontosan tudják. Az egészségügyi kiadások mellett sokba kerül a megfelelő táplálkozás, valamint a kiegészítő szolgáltatások is. Nem meglepő tehát, hogy egy bizonyos vagyon fölött a hosszú élet egyik titka abban rejlik, hogy milyen módon fektet be az ember a saját élettartamába.

Külön érdekesség, hogy a UBS kutatása feltette azt a kérdést, hogy mennyit lenne valaki hajlandó odaadni a vagyonából azért, hogy plusz 10 egészséges évet kapjon az életéhez. Azok, akiknek csupán 1-2 millió dolláros nettó vagyonuk volt, annak mindössze csak a harmadát áldoznák föl,

azonban 50 millió dollár fölött a válaszadók már a vagyonuk felét is odaadnák plusz 10 egészséges évért.

Mindazonáltal általánosságban is elmondható, hogy a vagyoni egyenlőtlenség nem pusztán pénzügyi kérdés. Az elmúlt évtizedek során ugyanis egyre nőtt a szakadék a szegények és a gazdagok várható élettartama között. Az USA-ban például 2016-ban végeztek egy kutatást, amely fölmérte a 65 és 79 év közti férfiak halálozási rátáját.

A pénz talán nem boldogít, de megnöveli a várható élettartamot Forrás: 123rf.com

Az adatok kimutatták, hogy az 1980-as évek elején a leggazdagabb 1 százalék halálozási rátája ebben a korban 12 százalékkal volt alacsonyabb az átlagénál.

Két és fél évtizeddel később azonban ez a különbség 40 százalékosra bővült.

A vagyon tehát kimutathatóan hosszabb életet jelent az esetek többségében.,