Összeállhat a Google és a Nokia

Young beautiful woman with mobile phone. woman smart phone telephone mobile beige background female emotion expression holding hand casual red lips brunette collected hairstyle bundle hair beautiful girl studio shot phone happy one person using cellphone
Young beautiful woman in casual style screaming on phone. studio shot on beige background.
Vágólapra másolva!
Névtelenül nyilatkozó források szerint, hatalmas Google-Nokia üzlet lehet kilátásban. A keresőóriás anyavállalata, az Alphabet, ugyanis megvásárolná a Nokia repülős wifis szolgáltatását, hogy arra építve megvalósítsa azt, amire a vállalatok tudomása szerint rengetegen vágynak: stabil szélessávú internet-hozzáférést repülés közben.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem ismert, mekkora értékű üzletet kötne egymással a Google és a Nokia, de már a pletykák hatására is emelkedni kezdett mindkét cég piaci értéke, írja a Bloomberg. Ha létrejön a megállapodás, az eddigi légiinternet-szolgáltatónak, vélhetően alaposan fel kell kötnie a nadrágot.

Más nagyságrendbe sorolnák át

Az értesülések szerint, az Alphabet-nek a Nokia Oyj's-re, azaz a finn vállalat repülős szélessávú hozzáférési szolgáltatására fáj a foga.

Olyan mobilis szolgáltatást kínálnának, ami sokaknak fontos lehet Forrás: Getty Images/iStockphoto/This content is subject to copyright./Khosrork

A Nokia megoldása ugyanis alkalmas arra, hogy műhold közvetítése nélkül is kapcsolatot teremtsen a föld és egy repülőgép között. Ha pedig ez megvan, akkor a repülőgép kabinjában utazók számára – némi fejlesztés árán –

lehetőség nyílik nagysebességű wifi kapcsolódás felkínálására is.

A repülőgépek fedélzetén megvalósított internetet-hozzáférés évek óta kritikus pont, és az ügyfelek, illetve az utasok részéről legigényeltebb szolgáltatások közé tartozna.

A probléma részben technológiai, azaz a próbálkozók jelentős része

sem kellően stabil, se kellően gyors kapcsolatot nem tud felkínálni.

A fennálló nehézségek okán, igen gyakran borsos szolgáltatási díjat kérnek az utazótól azért, hogy repülés közben kapcsolódhasson az internetre – már amelyik légitársaságnál illetve gépfedélzeten, erre lehetőség nyílhat.

A Google számára létkérdés, hogy szolgáltatásait minél több helyen és módon, egyszerűen elérhetővé tegye Forrás: AFP/Loic Venance

Hamar nyélbe üthetik

A Reuters úgy értesült, a felek közel állnak a megállapodáshoz, de a tárgyalások jelen szakaszában még megeshet az is, hogy valamelyik cég visszatáncol az üzlettől. Mindazonáltal ez utóbbira kisebb az esély a források szerint.

Ha pedig létrejön a megállapodás, azzal komoly kihívója lehet a Gogo-nak, a jelenlegi legfontosabb szolgáltatónak a repülős internet piacán.

A Nokia jelenleg inkább 5G fejlesztéseire koncentrál, kevesebb gondot fordít erre a szegmensre, így megoldása sem igazán elterjedt. Ha azonban partnerségre lép a Google-holdinggal – illetőleg, az Alphabet felvásárolja a Nokia ezen szolgáltatási portfólióját –, úgy a Gogo erős és eltökélt versenytársat kaphat.

A Nokia az 5G fejlesztésére koncentrál, a Google viszont felkarolná rendelkezésre álló technológiáját Forrás: AFP/Josep Lago

A Google kommunikációs csapata jelezte: a vállalat számára kiemelten fontos a mobilszolgáltatások fejlesztése.

A cégnek elemi érdeke, hogy keresőmotorjukat és legnagyobb platformjaikat, például a YouTube-ot, minél egyszerűbben és gyorsabban, minél több helyről el lehessen érni,

hiszen bevételük jelentős része köthető ezekhez a világszerte használt szolgáltatásokhoz.

A Google-nál azt is megerősítették, továbbra is elkötelezettek a mobilhálózatokkal és azok háttér-technológiáival kapcsolatos fejlesztések előmozdításában.