Rég volt ilyen rossz orosz milliárdosnak lenni

RED SQUARE Oroszország Moszkva Vörös tér
People walk across Red Square during a snowfall in Moscow on October 9, 2015. AFP PHOTO / DMITRY SEREBRYAKOV
Vágólapra másolva!
Összesen 16 milliárd dollárt veszítettek hétfőn Oroszország legvagyonosabb magánszemélyei, köszönhetően az orosz részvénypiac beszakadásának. Az amerikai szankciók miatt fájhat a milliárdosok feje.
Vágólapra másolva!

Egyetlen kivétellel, mind a 27, Bloomberg által követett orosz milliárdos vagyona zsugorodást mutatott, miután az amerikai szankciók hatására komoly pofont kapott hétfőn az orosz tőzsde.

A listát a szibériai nikkelbányákban érdekelt Vlagyimir Potanyin vezette, 2,25 milliárd dolláros bukással.

Mellett a Lukoil vezérigazgatója, Vagit Alekperov 1,37 milliárd dollárt veszített, míg a Renova Groupban érdekelt Viktor Vekszelbergnek 1,28 milliárd dollárral csökkent a vagyona.

Lépések és válaszok

Vekszelberg volt az egyik olyan orosz milliárdos üzletember, akit sújtott az amerikai kormány által múlt héten kivetett szankció.

Vekszelberg hétfőn el is kezdett lépéseket tenni annak érdekében, hogy a büntetések minél kevésbé érinthessék a svájci érdekeltségeit.

Washington egyébként pénteken jelentette be, hogy szankciókkal bünteti nemcsak az orosz oligarchákat, de vállalatokat, valamint kormányzati tisztségviselőket is, mivel az amerikai kormány szerint beavatkozás történt a 2016-os amerikai elnökválasztásba.

Nagy pofont kaptak az orosz milliárdosok Forrás: AFP

Szintén súlyos pofont kapott egy másik milliárdos, Oleg Deripaszka is, aki 905 millió dollárt veszített hétfőn. A szankciók által szintén sújtott Deripaszka vagyona több mint 2 milliárd dollárral csökkent az elmúlt két kereskedési nap folyamán.

Árak és vagyonok

A milliárdos leginkább az En+ Group ipari konglomerátum részvényein keresztül bukott, melynek részvényei 54 százalékot szakadtak csütörtök óta. Ráadásul az En+ által Deripaszkának 50 százalékos tulajdonrésze van a United Co. Rusal alumíniumtermelő cégben, amelynek papírjai szintén komoly pofont kaptak a szankciók bejelentése után.

Nem meglepő, hogy a Rusalra kivetett szankciók hatására az alumínium árfolyama is emelkedésnek indult hétfőn.

Hétfőn a MOEX Russia részvényindex 8,3 százalékot szakadt, ami négy éve a legrosszabb teljesítmény volt, míg a rubel 3,7 százalékot gyengült a dollár ellenében. Kedden azonban beindult némi pozitív korrekció, mivel délelőtt a mutató már 2 százalék fölötti pluszban volt. A rubel vesszőfutása azonban nem ért véget, mivel az orosz fizetőeszköz 4 százalék fölötti gyengülésben volt az amerikai dollárral szemben.