Az időjárás lecsapott az orosz búzára

búza régészet
France, Normandy, Orne, wheat field
Vágólapra másolva!
Túl gyengén indult a tavasz Oroszországban, és ez a búzatermést is egyre jobban fenyegeti. Nagy valószínűséggel a farmerek idén nem fogják tudni tartani a tavaly felállított rekordot.
Vágólapra másolva!

Az egyes orosz területeken mutatkozó túlságosan hideg tavasz miatt két vagy három héttel is el kell halasztani a munkát a búzaföldeken a tavalyi évhez képest. Ez viszont azt jelenti, hogy

az orosz farmereknek kevesebb idejük lesz vetni, ami a korábban vártnál gyengébb termést eredményezhet

– írja a Bloomberg.

Az orosz búza helyzete globálisan is fontos, tekintve, hogy az ország a világ legnagyobb exportőrének számít a búzapiacon. A jelenlegi becslések szerint az idei termés 72 és 78 millió tonna között alakulhat, és legalább 9 százalékkal marad majd el a tavalyi eredménytől.

Bukik a rekord?

Tovább nehezíti a világpiaci helyzetet, hogy az amerikai termést szárazság fenyegeti, és

úgy tűnik, a globális búzatermés csökkenni fog a következő szezonban.

Erre legalább három éve nem volt példa. Mindazonáltal az orosz termés még így sem lesz tragikus. Mi több, várhatóan az eddig kedvezőtlen időjárás ellenére is rekord közeli termés várható, az időjárás pedig még javíthat is az eredményeken, mielőtt hónapok múlva megkezdődne a betakarítás.

Még nem kell pánikolnia az orosz búzapiacnak Forrás: 123rf.com

A jelenlegi bizonytalanságot támasztja alá, hogy

az amerikai mezőgazdasági minisztérium várakozásai szerint az orosz búzatermés ebben a szezonban 67 és 85 millió tonna között alakulhat.

Az elemzőcégek prognózisa ezzel együtt 71,9 és 82 millió tonna között mozognak.

Van ok az optimizmusra

Ráadásul az sem mellékes, hogy Oroszország déli részén, amely a legfontosabb búzatermesztő régió, arra is megvan az esély, hogy a termés erősebb lesz a tavalyinál. A moszkvai ProZerno becslései szerint a teljes búzatermés itt 2,7 százalékkal bővülhet.

Bár a múlt heti csapadék kedvező hatást gyakorol a téli búzára, a gyenge tavasz elsősorban az ország középső területein, illetve a Volga folyó völgyében nehezíti meg a farmerek helyzetét.