Nem kell kifizetni a kamarai regisztrációs díjtartozásokat Budapesten?

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
Budapest, 2014. június 5. Az MTVA-MTI Zrt. épületei a Nap-hegy tetején (balra), a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara irodaháza (jobbra) a főváros I. kerületében, a Krisztina körút 99-ben, középen a múlt század hatvanas éveiben épült lépcsős elrendezésű lakóépület a Naphegy oldalában. A háttérben a Széchenyi-hegy és az Antenna Hungária Országos Mikrohullámú Központ 192 méter magas adótornya. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Csoltó Gábor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara frissen megválasztott elnöke azt nyilatkozta az Mfor.hu-nak a tisztújító küldöttgyűlés után, hogy nincs okuk aggódni azoknak a budapesti vállalkozóknak, akik elmulasztották befizetni az évi 5000 forintos kamarai regisztrációs díjat.
Vágólapra másolva!

Csoltó jelezte, hogy ez még nem egy kiforrott javaslat, csak a probléma beazonosításáról van szó. Mindenesetre nagy gondnak tartja, hogy nincs megbízható adat arról, valójában mennyi működő vállalkozás tevékenykedik Budapesten. A nyilvántartások között százezres különbség van, így csak annyit lehet tudni, hogy 200 és 300 ezer között van a számuk. Emiatt nehéz pontos számokkal dolgozni a kamara könyvelésében, mérlegében - írja az Mfor.hu.

Azok a budapesti vállalkozások, amelyek még nem fizették be a kamarai tagsági díjat ebben az évben vagy a korábbi években, tehát még nem örülhetnek, hiszen még bármi lehet ebből a felvetésből. Először is, rendbe teszik a nyilvántartásokat, majd az új elnök megfogalmazásában

„kellő rugalmasan kell eljárni" az eddigi elmaradások rendezésében, amely a tartozások elengedésében vagy „valamilyen kedvezmény nyújtásában" nyilvánulhat meg.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara irodaháza (jobbra) a főváros I. kerületében - elengedhetik a kamarai díjtartozásokat Forrás: MTI/Jászai Csaba

Az érvényben lévő szabályozás alapján aki tartozik a kamarai hozzájárulással, attól köztartozásként hajtja be az adóhivatal, már 5 ezer forint feletti tartozás esetén is.

A kamarának jelenleg nincs pontos információja arról, hogy az elmúlt években milyen hátralék halmozódott fel a nem fizető cégektől.

Mivel a BKIK területéhez tartozó hátralékos cégek száma akár százezres nagyságrendet is elérhet, ebből több százmillió forint milliárd forint meg nem fizetett összeg is reális lehet.

További információk az Mfor.hu cikkéből tudhatók meg.