Ezt a fiatal nőt sztárolja a közösségi média

Bogolo Joy Kenewendo
Vágólapra másolva!
Valóságos népünnepély övezte a közösségi médiában az új botswanai gazdasági miniszterasszony beiktatását, és nemcsak országában, hanem más államokban élők részéről is - írja az afrikai kontinens egyik hírportálja. Kézenfekvő oka van népszerűségének, amelynek azonban óriási szimbolikus jelentősége lehet a kontinensen.
Vágólapra másolva!

Ritka, hogy valaki ebben az életkorban olyan fontos feladatkört kapjon, mint egy ország gazdasági miniszteri teendőinek ellátása, éppen ezért ezt gyakoribbá kellene tenni - mondja ezt maga Bogolo Joy Kenewendo, Botswana újonnan beiktatott tárcavezetője. A 30 éves nőt szárnyaira kapta a közösségi média.

Bogolo Joy Kenewendo 30 évesen lett az egyik fejlettebb afrikai ország gazdasági minisztere Forrás: Facebook

Valóra vált elnöki ígéret

Az Afrika déli részén található, a kontinens viszonylatában fejlettnek mondható Botswana gazdaságát főként a szarvasmarha-tenyésztés és a bányászat tolja előre, méghozzá impozáns eredményekkel. Bár a versenyképességi ranglistán az elmúlt bő egy évtizedben hátrébb csúszott, 1966 és 1999 között

Botswana gazdasága átlagosan évi 9 százalékkal nőtt, ami a világ legjobbjának számított.

Az új elnök, Mokgweetsi Masisi, beiktatásakor ígéretet tett arra,

teret ad és lehetőséget biztosít a fiatalabb generáció képviselőinek,

hogy annak kiemelkedő tehetségű és tudású tagjai keze alatt bizonyíthassanak.

Kenewendo lett az egyik, aki ezt a lehetőséget megkapta, és 30 évével Botswana valaha volt legfiatalabb minisztere lett.

A teljes néven a Befektetési, Kereskedelmi és Ipari Minisztériumot vezető fiatal szakember pedig azóta hihetetlenül népszerű lett a közösségi médiában. Botswana, de több más afrikai ország internetét is, ellepték a miniszterasszonyról készült, felhasználók által feltöltött és megosztott fotók, tweet-bejegyzések.

Népszerűségének oka pedig nem más, mint az életkora.

Nemcsak az új botswanai gazdasági miniszer az, akit az interneten kegyeikbe fogadtak a felhasználók. Ahogy az Origo bemutatta, egy másik fejlődő államban, Indonéziában, a "fish lady"-nek nevezett halászati miniszterasszony minden más kormánytagnál népszerűbb. Ezt azzal vívta ki, hogy tántoríthatatlanul képviseli mind a külföld irányába, mind a belföldi illegális halászattal szemben az indonéz halászat érdekeinek védelmét, és - ahogy a cikk bemutatta - sajátos, de igen hatékony eszközzel statuál példát az orvhalászok irányába.

Sokan ugyanis úgy látják, igazi fordulatnak a nyitánya lehet az, hogy ezt a felelős posztot ilyen fiatal szakember kezébe adták, és ez nemcsak az ország, hanem az egész kontinens számára jó előjel lehet.

Irigylésre méltó portfólió

A bizakodó hangok mellett, kisebb számban, de megjelentek a kritikus bejegyzések is. Ezek szerzői többnyire épp azt bírálják, amelyeket mások a lényegi elemnek tekintenek: a kinevezett miniszter fiatal korát. Az ugyanakkor a döntéssel egyet nem értők számára sem lehet kérdéses, hogy

az új miniszter irigylésre méltó szakmai portfólióval rendelkezik - fiatal kora ellenére is.

Kenewendo a ghánai kereskedelmi és ipari minisztériumban dolgozott korábban szakközgazdászként. Nevéhez fűződik a Molaya Kgosi nevű mozgalom, amelyet az afrikai női vezetők támogatásáért és mentorálásért indítottak el, és amit korábban Michelle Obama is támogatott.

Kenewendo volt az egyike a két ifjúsági küldöttnek Botswanából a 64. ENSZ-közgyűlésen, és az afrikai kultúráról szóló nyilatkozatot adott át a főtitkárnak.

A szakember az Egyesült Királyságban, Sussex Egyetemén, nemzetközi közgazdaságból szerezte meg mesterdiplomáját, és egy rangos ösztöndíjat is elnyert.

Népszerűségét vélhetően annak is köszönheti, hogy szabadidejében olyasmit csinál, amely alakját közelivé, megfoghatóvá teszik kortársai számára: utazik, olvas, jógázik, és kedveli a baráti borozásokat is.