A befektetők imádják Közép-Európát

Budapest Lánchíd
Vágólapra másolva!
Miközben az orosz és a török állampapírhozamok emelkednek, a befektetők lecsaptak a magyar és lengyel kötvényekre – aminek következtében a közép-európai hozamok csökkenést mutattak február vége óta.
Vágólapra másolva!

Közép-Európa lett a feltörekvő piaci befektetők új kedvence a kötvénypiacon. Felértékelődtek ugyanis a magyar és a lengyel állampapírok, ahogy Oroszországot szankciók sújtják, Törökországot pedig erősen érintik régiójának geopolitikai felfordulásai – írja a Bloomberg.

Miközben tehát február vége óta

a török 10 éves lejáratú állampapír hozama több mint 80, az orosz kötvényé pedig több mint 40 bázisponttal emelkedett,

addig a magyar és a cseh hozamok 20 bázispont közeli ütemben csökkentek, míg a lengyel hozam több mint 40 bázisponttal zsugorodott. A kötvénypiacon a hozam és az árfolyam fordítottan arányos, vagyis ha a befektetők vásárolnak, a kötvényhozamok csökkennek.

Biztonságos Közép-Európa

A megnövekvő globális volatilitás miatt a feltörekvő piaci befektetőknek át kellett értékelniük a korábbi befektetéseiket. Az orosz kötvénypiac, párhuzamosan a rubellel, ugyanis gyengülést mutatott, ahogy az amerikai kormány bejelentette az ország elleni szankciókat. A Szíria kapcsán kiéleződött konfliktus pedig még tovább rontotta a helyzetet.

A befektetők biztonságos terepnek tekintik Közép-Európát Forrás: dreamstime

A török lírát szintén negatívan érinti a szíriai polgárháború, ráadásul a török monetáris politika sem erősíti a hozaméhes nemzetközi befektetők étvágyát. Ezzel szemben

a közép-európai piacok továbbra is profitálnak a gyenge inflációval kiegészített gazdasági növekedésből,

ráadásul a politikai helyzet is stabilnak tekinthető a globális tőkepiaci szereplők szemében.

Éppen ezért az orosz és a török helyzet tükrében Közép- és Kelet-Európa egyértelműen biztonságos terepnek minősül – mondja Esther Law, a legnagyobb európai eszközkezelőnek számító Amundi feltörekvő kötvénypiaci menedzsere. Miközben a szakértő elsősorban a lengyel kötvényekre szavaz, kiemeli, hogy az eszközosztályok mozgásai jelenleg igencsak kedveznek a térségünknek, különösen akkor, ha az Európai Központi Bank nem fog a vártnál gyorsabb ütemben szigorítani.

Támogató környezet

Ráadásul a régió országainak jegybankjai szintén támogató környezetet biztosítanak, mivel a nyomott infláció mellett

nem fenyegeti a befektetőket az a veszély, hogy hirtelen fel kell adni a rendkívül laza és támogató monetáris politikákat.

Mivel tehát a befektetők úgy számolnak, hogy marad a támogató környezet, és a globális geopolitikai kockázatok mellett Kelet- és Közép-Európa relatíve biztonságos, a következő időszakban még kitarthat a kedvező kötvénypiaci kereslet térségünkben.