Nem áll meg az alumínium mélyrepülése

Alcoa alumíniumipar
Aworker checks aluminium bars on February 15, 2010 at the US aluminium company Alcoa's plant in Portovesme, some 70 kilometers from Cagliari on the Italian island of Sardinia. Alcoa said late January that it planned to "temporarily" shut down the plants in Portovesme and Fusina, northeastern Italy, and a spokesman said there was "no hope" that Fusina would reopen. AFP PHOTO / MARIO LAPORTA
Vágólapra másolva!
Immáron ötödik napja megállás nélkül szakad az alumínium, amivel a nyersanyag majdnem egy éve nem látott negatív sorozatot produkál. Az árfolyam azután váltott irányt, hogy az USA enyhítette a szankciókat az orosz Ruszal ellen, amely a világ második legfontosabb kitermelője Kína után.
Vágólapra másolva!

Mintegy 1,6 százalékot süllyedt szerdán az alumínium árfolyama a sanghaji tőzsdén, aminek eredményeként a fém ára elérte a tonnánkénti 2191 dolláros szintet is. Ezzel még tovább fokozódott a nyersanyag mélyrepülése, amely keddig már 10 százalékos mínuszt jelentetett az árfolyamban.

A két nap alatt összehozott 10 százalékos csökkenés ráadásul a legrosszabb teljesítménynek számít 1988 óta,

és ezzel a fém majdnem a felét elveszítette annak a nyereségnek, melyet április elejétől elért, éppen a szankciók bevezetésének következtében – írja a Bloomberg.

Politikai hatások

A fordulatot pedig szintén a szankciókkal függ össze. A rali végét az jelentette, hogy az USA hétfőn bejelentette, enyhítenék a Ruszal elleni szankciókat, ha Oleg Gyeripaszka lemond a vezetésről. Ezzel együtt kitolnák a határidőt, amely arra vonatkozik, hogy a cégeknek meddig kellene leépíteniük az üzletelést a vállalattal.

Ez pedig megnyugtatta a nyersanyagpiaci befektetőket, akik korábban aggódni kezdtek a globális alumíniumkínálat megborulása miatt.

Noha a Ruszal részvényei szerdán gyengülést mutattak a hongkongi tőzsdén, egyes elemzők szerint ez éppen a várttal ellentétes piaci reakció. Vagyis

a cég papírja várhatóan erősödni fog, tekintve, hogy most úgy tűnik, a Ruszal túl van a legrosszabbakon

– hangsúlyozta Wei Lai, a Cofco Futures elemzője.

Az oroszok elleni szankciók mozgatják az alumínium árfolyamát Forrás: EPA

Mindazonáltal nem világos, milyen erős lesz a vállalattal kapcsolatos esetleges optimizmus, tekintve hogy a cég működése nagyban támaszkodik más vállalatokra. Nem csupán a vásárlókról van szó, de ott vannak a még a kikötők, a szállítmányozó cégek, valamint a bankok is, melyek nélkül a Ruszal igencsak nehéz helyzetben lenne az alumíniumpiacon.

Fémek és irányok

A többi fém esetében az látszik, hogy a nikkel például 0,4 százalékos emelkedést produkált Londonban, amivel véget ért a négynapos esési sorozat.

A drágulása oka részben az, hogy felmerült, az Egyesült Államok esetleg más orosz cégek ellen is bevethet szankciókat

– ilyen lehet például a nikkelben érdekelt Norlisk Nickel is.

Ezzel párhuzamosan a réz 0,8 százalékot esett, miután kedden erősödött. A háttérben itt az állt, hogy a Freeport-McMoran bányacég közölte, nem tudja folytatni a kitermelést a kiemelt fontossággal bíró Grasberg nevű indonéziai bányában, ha alkalmazkodni kell a kormány által követelt új környezetvédelmi előírásokhoz.