Egy növény miatt kerülhet bajba a globális gitárgyártás

gitárgyár
C.F. Martin guitar factory, Nazareth, Pennsylvania. Mandatory caption : C.F. Martin guitars
Vágólapra másolva!
A globális gitárpiac szenved egy környezetvédelmi szigorítás miatt. A Washingtoni Egyezmény védett fajai közé felkerült több száz rózsafaféle is, amelynek a beszerzése így legális helyről nagyon körülményessé vált. Emiatt negyedével visszaesett az USA gitárexportja, amit a teljes piac megérez.
Vágólapra másolva!

A világ esőerdeinek irtása ipari méreteket öltött az utóbbi időben, amelynek több káros következménye is van. Ezek közül az egyik, hogy rengeteg védett növény is áldozatul esik az iszonyatos fakitermelésnek.

Az így kitermelt védett fáknak is megvan a maga feketepiaca, ahol felvásárolják azokat, hasonlóan az elefántcsonthoz és az orrszarvú agyarakhoz,

ebben az esetben is Kína a legnagyobb felvevő piac.

Emiatt született meg 2016-ban egy új nemzetközi kereskedelmi szabályozás, amely jelentősen szigorította a fakülönlegességek importját.

Az illegális fakereskedelem visszaszorítása azonban néhány iparágat hátrányosan érintett. A védett növények között vannak az úgynevezett rózsafafélék is,

amelyekből csak 2005 és 2015 között 10 ezer tonnányi védett fát vágtak ki.

Azonban a rózsafafélék anyaga különleges, sok hangszer, például a gitárok, klarinétok, zongorák, xilofonok és oboák elkészítéséhez is ezt használják.

Munkás a C.F. Martin gitárgyárában Forrás: AFP/Photononstop/Jacques Beauchamp

A szigorítás nem azt jelenti, hogy ezek a hangszereknek meg kell szűnniük, hanem azt, hogy csak ellenőrzött forrásból lehet hozzájutni az egzotikus faanyaghoz.

Mivel azonban a gyártók kérelmeit emiatt nagyon lassan dolgozzák fel,

ezért óriási hiány alakult ki a gitárpiacon.

A CNBC riportja szerint több gyártó is arra panaszkodik, hogy már három hónapja nem kapott visszajelzést a kérvényére, miközben nem csak a faanyagból fogyott ki, hanem a raktárban álló gitárokat is eladták.

A lapnak az esetet megerősítette a C.F. Martin vezérigazgatója is, amely összesen 200 modelljéhez használ rózsafafélét.

A cég gitárjain játszik például Eric Clapton, Ed Sheeran és Sting is.

Eric Clapton Forrás: NurPhoto/Justin Ng/Photoshot/NurPhoto/Justin Ng

Chris Martin igazgató szerint a logisztikával foglalkozó csapat kapacitásának 40 százaléka csak arra megy el, hogy az új szabályozás emelte akadályokat leküzdje.

A megváltozott szabályok miatt az Egyesült Államok gitárexportja negyedével visszaesett, az akusztikus gitárok esetében ez az arány 28 százalék, míg az elektromos gitároknál 23 százalék volt 2017-ben.

Az amerikai gitárgyártók összesen 60 millió dollártól estek el.

A szabályozásra amúgy készültek a gitárgyártók, de végül annak egy szigorúbb verziója lépett életbe. Eredetileg csak néhány rózsafaféle került volna a Washingtoni Egyezmény oltalma alá,

de végül 300 különböző fajt soroltak ide.

A rózsafalék anyaga különleges Forrás: AFP/Photononstop/Jacques Beauchamp

Az ENSZ szerint a rózsafafélék csempészete a világon a legtöbb pénzt megmozgató feketepiaca, ha a természetes anyagok kategóriáját nézzük. Az anyag sikere annak köszönhető, hogy Kínában luxusszekrényeket készítenek belőle, jellemzően Ming-kori szekrények másolatait.

A gitárgyártó vállalatok szükségtelenül bonyolultnak tartják a szabályozást. A Martin szerint ők ugyanis évente nagyjából 50 köbmétert használnak el legális indiai forrásból,

míg az illegális piac 2 millió köbmétert szív fel évente.

Rendkívül nagy szakértelem kell a gitár elkészítéséhez Forrás: AFP/Photononstop/Jacques Beauchamp

Bár a szektor megpróbált már más fafajtával is dolgozni, de egybehangzó a vélemény, mely szerint még senki sem talált jobb hangzású alapanyagot a rózsafaféléknél.