Rekordbevételt hoztak a világon a mozik, bár egyre kevesebb a néző

Star Wars Boba Fett, Legoland Germany, June 6, 2011. Menschen German Garrison Kino Legoland Disney Freizeitpark LEGO Blaster Freizeit Gesellschaft Boba Fett Star Wars Hobby Kostüm Deutschland Kostüme George Lucas Kopfgeldjäger SOCIAL ISSUES SOCIETY movies
Star Wars Boba Fett, Legoland Germany, June 6, 2011.
Vágólapra másolva!
A világ mozijai összesen 40,6 milliárd dolláros bevételt termeltek 2017-ben, zömében a növekvő kínai piacnak köszönhetően. Kanadában és az Egyesült Államokban viszont 2 százalékos csökkenés volt, így a régió némiképp elmaradt tavaly a 2016-os, 11.6 milliárd dolláros rekordbevételtől.
Vágólapra másolva!

A magasabb jegyárak segítettek ugyan az amerikai mozikon, hogy a csökkenő nézőszám ellenére is mindössze 2 százalékkal maradjanak csak el a 2016-os év rekordbevételétől. A nézőszám azonban 6 százalékkal esett. 2017-ben az amerikaiak összesen 1,24 milliárd alkalommal ültek be a mozitermekbe, ez pedig a legalacsonyabb szám 1995 óta.

illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Benjamin Beytekin

Főleg a streaming szolgáltatóknak köszönhetően az amerikaiak 47,8 milliárd dollárt költöttek otthonukban különböző szórakoztató tartalmakra, ez pedig 11 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A digitális tartalmak iránt is egyre nagyobb a kereslet.

Az Egyesült Államokban 20 százalékkal, míg globálisan 41 százalékkal nőtt az erre a célra költött összeg.

A streaming-szolgáltatások előfizetőinek száma is megugrott a globális piacon. 2017-ben 33 százalékos növekedés mutatható ki ezen a területen és összesen 446,8 millió embernek volt előfizetése valamelyik online szolgáltatónál.

illusztráció Forrás: Getty Images/2017 Chesnot/Chesnot

Kiderült az is, hogy a havonta legalább egyszer moziba járók adják a teljes amerikai és a kanadai bevétel közel felét, ez pedig mindössze a lakosság 12 százaléka.

Az észak-amerkaiak 24 százaléka egyáltalán nem jár már moziba.

Jelenleg Japán, Nagy-Britannia, India, Dél-Korea és Kína az öt legdinamikusabban fejlődő nemzetközi mozis piaci színtér. Kínában 7,9 milliárd dollárt ért el tavaly a jegybevétel. Ráadásul a kínai mozipiac 2018 első negyedévében - első alkalommal -, de átvette a vezetést Észak-Amerikától. Kína adta tavaly a világ teljes mozibevételének 21 százalékát és ezzel már a második legnagyobb piac az Egyesült Államok mögött.