Új kötelezettségek jöttek a transzferárazásban

kisvállalkozás vállalkozás üzlet workshop megbeszélés
17213654 - unrecognizable business colleagues working together and using a digital tablet
Vágólapra másolva!
CbCR kötelezettségek és új dokumentációs szabályok léptek életbe.
Vágólapra másolva!

Az egymással nem független vállalkozások, azaz a kapcsolt vállalkozások az áraikat nem feltétlenül piaci áron, hanem az alatti vagy afeletti áron szabják meg egymás között, ez a transzferár.

A transzferárat törvény szabályozza Magyarországon, mely az elmúlt időszakokban jelentős változásokat hozott.

Kibővült egyebek között a dokumentációs kötelezettség, a multinacionális vállalatcsoportok tagjait pedig adatszolgáltatási, valamint ehhez kapcsolódó bejelentési kötelezettség is terheli.

Mivel a változások jelentősen leterhelik a cégek adminisztrációját, célszerű időben felkészülni a kötelezettségekre.

1) Az új, országonkénti adatszolgáltatáshoz/jelentéshez (country-by-country report, CbCR) kapcsolódó kötelezettségek

Az OECD kezdeményezésére, az agresszív adótervezés visszaszorítása érdekében a G20-ak vezetői elfogadták azt a cselekvési tervet, melynek keretében sor került a multinacionális vállalatcsoportok adatszolgáltatási kötelezettségének újrafogalmazására. A CbCR a konszolidált szinten 750 millió euro árbevételt elérő multinacionális vállalatcsoportokra vonatkozik. Az ilyen csoport anyavállalata köteles országonkénti jelentést benyújtani a székhelye szerinti ország adóhatóságához. A jelentésben csoporttagonként elkülönítve be kell mutatni az árbevétel összegét, az adózás előtti eredmény összegét, a megfizetett és a még esedékes nyereségadó összegét, jegyzett tőke összegét, eredménytartalékot, valamint a foglalkoztatottak számát minden egyes állam, illetve terület tekintetében, amelyben a vállalatcsoport üzleti tevékenységet folytat. Emellett meg kell adni a csoport valamennyi tagjának azonosító adatait, valamint illetőségük szerinti állam vagy terület meghatározását.

1a) CbCR bejelentési kötelezettség

A multinacionális vállalatcsoport magyar illetőségű anyavállalata, anyavállalatnak kijelölt csoporttagja, vagy adatszolgáltatásra kijelölt szervezete e minőségét a pénzügyi évének utolsó napjáig köteles bejelenteni az adóhatósághoz. Emellett a vállalatcsoport magyar illetőségű tagja a bejelentett adatok változását 30 napon belül szintén köteles bejelenteni.

A bejelentésnek a következőket kell tartalmaznia:

  • magyar csoporttag nevét, székhelyét, adóazonosító számát;
  • csoporttagi minősítést (végső anyavállalat, anyavállalatnak kijelölt szervezet-e, önállóan jelentésre kötelezett vagy adatszolgáltatásra nem kötelezett - ebben az esetben meg kell adni a kijelölt csoporttag nevét és adóügyi illetőségét);
  • pénzügyi év utolsó napját.

A kötelezettség célja, hogy az adóhivatal rendelkezésére álljon annak a csoporttagnak a neve és székhelyének állama, amely a CbCR adatszolgáltatást fogja végezni a CbCR köteles multinacionális csoporton belül. A magyar csoporttagnak, ha a) végső anyavállalatnak, b) anyavállalatként kijelölt szervezetnek, c) országonkénti jelentés benyújtására kijelölt csoporttagnak minősül, 2017. december 31-ig kellett bejelentést tennie az adóhatóság felé a 2016-os, valamint a 2017-es pénzügyi évére vonatkozóan. A bejelentési kötelezettség kiterjed azokra a magyar csoporttagokra is, amelyek nem kötelezettek országonkénti jelentés benyújtására.

1b) CbCR adatszolgáltatási kötelezettség

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére szolgáló nyomtatvány tavaly szeptember óta érhető el az adóhatóság honlapján. A nyomtatvány kizárólag elektronikus úton nyújtható be a kötelezett által, amely lehet magyar illetőségű végső anyavállalat, vagy a csoport által adatszolgáltatásra kijelölt magyar csoporttag. A bevallás olyan információk bejelentésére szolgál, amelyek alkalmasak a csoporton belüli eredmény megoszlásának, a megfizetett adónak és az üzleti folyamatoknak a vizsgálatára.

A CbCR legfontosabb kötelező tartalmi elemei a következők:

  • árbevétel (kapcsolt és nem kapcsolt féltől),
  • adózás előtti eredmény,
  • megfizettet és fizetendő nyereségadó,
  • jegyzett tőke,
  • foglalkoztatottak száma,
  • tárgyi eszközök

Fontos kiemelni, hogy a bejelentési, illetve az országonkénti adatszolgáltatási kötelezettség késedelmes, hibás, valótlan tartalmú vagy hiányos teljesítése esetén az adóhatóság akár 20 millió forintig terjedő bírsággal is sújthatja a bejelentés, adatszolgáltatás elmulasztóját.

A kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó szabályok az elmúlt időszakban jelentősen megváltoztak Forrás: 123RF

2) Új transzferár dokumentációs szabályok

Az utóbbi évek legnagyobb volumenű módosítása lépett hatályba a hazai transzferár dokumentáció készítési kötelezettségek vonatkozásában. A szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 32/2017 (X. 18.) Nemzetgazdasági Miniszteri rendelet jelentős változtatásokat tartalmaz a korábbi PM rendeletben foglaltakhoz képest.

Az új előírásokat főszabály szerint először a 2018-ban kezdődő adóévre vonatkozó transzferár nyilvántartásokra kell alkalmazni. Adózói választás szerint azonban a 2017. adóévi nyilvántartási kötelezettség tekintetében is alkalmazni lehet, feltéve, hogy a nyilvántartás elkészítésének határideje nem korábbi, mint az új rendelet 2017. november 17-i hatályba lépési napja.

2a) Kötelező fődokumentum készítés

A korábbi években az adózó választása volt, hogy ún. önálló, vagy közös nyilvántartást (fődokumentumot és lokális nyilvántartást) készít.

2018-tól minden transzferár nyilvántartás készítésre kötelezett társaság egy fődokumentumból és helyi dokumentumból álló nyilvántartást kell, hogy készítsen.

A transzferár dokumentáció kötelező tartalmi elemei ennek megfelelően jelentősen kibővülnek.

A fődokumentum tartalmazza – egyebek mellett – a csoport bemutatását, jogi és tulajdonosi struktúráját, pénzügyi és adózási helyzetét, az immateriális javakhoz, pénzügyi tevékenységhez, illetve üzleti átszervezésekhez kapcsolódó meghatározott információkat. A csoport hatályos egyoldalú APA (Advance Pricing Arragement) megállapodásait és a legfontosabb ellátási lánc jellemzőket szintén be kell mutatni.

A helyi dokumentum tartalmazza a helyi leányvállalat tevékenységének, üzleti stratégiájának, kapcsolt ügyleteinek és pénzügyi információinak bemutatását. Szintén itt szükséges megadni azon – nem magyar adóhatóság által kibocsátott – APA megállapodások és feltételes adómegállapítások adatait, melyek a helyi vállalat dokumentált ügyleteire vonatkoznak.

A dokumentumok elkészítésének határideje az adóévre vonatkozó társaságiadó-bevallás benyújtásának napja, kivéve ha az anyavállalatra vonatkozó helyi előírások szerint azt később kell elkészíteni. Az érintett adóév utolsó napjától számított 12 hónapot követően azonban mulasztási bírság szabható ki, ha a fődokumentum nem készült el.

2b) Benchmark elemzések

A benchmark elemzések vonatkozásában jogszabályba került az adóhatósági gyakorlat, miszerint amennyiben nem történik változás a tevékenységben, akkor új, teljes benchmark elemzést háromévente szükséges készíteni, míg a köztes időszakban évente kötelező a korábbi teljes benchmark elemzésben már azonosított összehasonlítható társaságok pénzügyi adatainak frissítése.

Szintén rögzítésre kerül, hogy az adatbázis kutatásokat oly módon szükséges dokumentálni, hogy az rekonstruálható (visszakövethető) vagy, ha ez nem lehetséges, akkor hiánytalanul dokumentált legyen. Ez különösen a kézi szűrések esetében jelent nagy adminisztrációs terhet az adózóknak.

Cikkünk egyik forrása, az Adó.hu cikke a fentiek részletesebb bemutatása mellett szól az alacsony hozzáadott értékű csoporton belüli szolgáltatásokról, az összehasonlító árak módszerének változásáról és a transzferár dokumentáció módosíthatóságáról, amennyiben a nyilvántartást a törvényi határidőben nem a jogszabályoknak megfelelően készítette el, vagy akár szokásos piaci árat és emiatt adóalapot vagy társasági adót érint a hiba.

Cikkünk forrásai az Adó.hu, a Wikipedia.org, a Bdo.hu és a Tpg.network oldalain megjelent szakmai cikkek voltak.